Zapojení Colorgrafu 0512

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jjilek »

Crifodo píše:A vinutí motorů?

jjilek píše:Motory odpojené.
Asi se budu muste zaměřit víc na zdroj. Je tam B260D, s tím ale nemám zkušenosti. Naprázdno jede.

Motory byly při měření i testech odpojeny, přesto zdroj 24 V nestartuje.
samec

#32 Příspěvek od samec »

Minimálne by bolo dobré prekresliť to bludisko z výrobnej dokumentácie do čitateľnej funkčnej elektrickej schémy.

Pred 20 rokmi som skúšal oranžový maják z nákladiaku na starom PC zdroji z nejakej 386-ky. Po niekoľkých testoch majáku prestal zdroj fungovať. Zrejme nezvládol komutátorový motor. Rozobral som ho, premeral súčiastky, ale nič som nenašiel. Všetky napätia na plošaku sedeli, len to nekmitalo. Tak som vzal kus drôtu, omotal ho okolo jadra transformátora (asi 5 závitov) a koncami sa dotkol 9V baterky. Zdroj sa rozbehol. Takto som ho štartoval ešte asi rok. Potom som z neho použil filtračné kondenzátory na opravu iného zdroja. Zvyšok ešte niekde mám. Ale niektoré veci je jednoduchšie neopravovať.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jjilek »

Jenže tenhle Colorgraf je vizuálně mechanicky v perfektním stavu, Vzhledem k tomu, že jsem jej získal kolem 1995, lze se domnívat, že byl velmi málo používaný, možná vůbec ne. U mne jen ležel celou dobu ve skříni, vedle dalších 4 kusů, které postupně jako funkční získaly nové majitele. Jen jeden z nich posloužil jako dárce orgánů koncem minulého roku u jednoho milovníka old compů. Přitom zájem o plotry je stále velký.
Zapojení samotného zdroje (jak je v příloze kousek zpět v tomhle vláknu) je dle mého úsudku dobře a přehledně čitelné.
Ostatně, komu zde na bastlírně by k něčemu vadný PC zdroj. Všude se jich válí z vyřazených PC.
xsc

#34 Příspěvek od xsc »

Navíc B260D není žádný samokmit. Je to docela rozumný IO pro pulzní zdroje, jen s menší integrací než novější kousky. Co se mi ale nelíbí, je ten rozběh napájení IO přes kondenzátor. Problém může být klidně v něm.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jjilek »

Který kondensátor máš na mysli? Zatím se moc ve funci neorientuji. 69?
xsc

#36 Příspěvek od xsc »

Ne, myslím 4 zapojený z usměrněných 220 na napájení IO. I tak mi to schéma přijde trochu divné, čekal bych tam zenerku spíš k zemi než tak, jak je tam D16 zapojená.
Pro rozchození je nejlepší to napájet z pomocného zdroje do bodu D18/C31.
samec

#37 Příspěvek od samec »

Tou mojou skúsenosťou s PC zdrojom som chcel povedať len toľko, že prehistorické konštrukcie spínaných zdrojov sú záludné a nevyspytateľné. Nič viac. Kľudne môžu byť všetky súčiastky dobré, len s trochu posunutými parametrami a už to nejde.

Niekedy také obvody fungujú aj bez takých zbytočných súčiastok, ako je dióda 45 alebo dióda 110 a niekedy práve pre poruchu takej zbytočnej súčistky to nejde.

jjilek píše:Zapojení samotného zdroje (jak je v příloze kousek zpět v tomhle vláknu) je dle mého úsudku dobře a přehledně čitelné.
jjilek píše:Který kondensátor máš na mysli? Zatím se moc ve funci neorientuji. 69?
Práve to som mal na mysli, že z dobrej schémy je na prvý pohľad jasná funkcia každej jednej súčiastky.
Naposledy upravil(a) samec dne 18 led 2022, 21:15, celkem upraveno 1 x.
Kremik

#38 Příspěvek od Kremik »

S B260D to asi nevyzpytatelné nebude. Byl to kdysi můj oblíbený integrák, ale to už bude víc jak 20 let. ESR kondů ještě nebylo měřeno, že? Někdy v té době jsem nerozběh zdroj v Rubínu C28x. Někdy naběh, někdy ne, měl jsem na to jedno odpoledne. Pak dal majitel telku do servisu, ovšem tam vyměnili celej zdroj. Tak jsem se závadu nedozvěděl.
xsc

#39 Příspěvek od xsc »

V Rubínu byl samokmit, tam to klidně mohlo ujet, stačil pomalejší tyristor. B260 je proti tomu fajn a měřitelná. Ale pro bádání to chce oddělovací trafo a zdroj pro pomocné napájení.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“