Asfalťáky - změna kapacity nahoru
Moderátor: Moderátoři
Asfalťáky - změna kapacity nahoru
- Artaban001
@17unor: Jednoduchý pokus - přidej paralelně nějaký vysoký odpor a uvidíš, jestli kapacita ještě vzroste nebo ne.
Některé metody můžou měřit skutečnou kapacitu (možná můstkové) ale moderní přímoukazující měřáky spoléhají na zanedbatelnou velikost parazitních veličin.
Taky mám měřák, který ukazuje větší kapacitu u kondenzátorů se svodem. V praxi se to projevuje jen u velkých starých nepoužívaných elytů třeba 5mF. Jak elyt prochází měřicími cykly(nabíjí se a vybíjí) svod se postupně zmenšuje a "kapacita" klesá. U svitkáčů je běžnější ztráta kapacity. Nárůst kapacity na 99% znamená navlhnutí a svod.
Co je MIC3130?
jak poslední kolega navrhnul vzal jsem zaručeně dobrý kondenzátor, naměřil cca 500k a přidáním odporu 1M paralelně jsem mu zkazil pověst dobrého kondenzátoru. Údaj se ani nehnul, stále cca 500k, pardon nF.
Zatím musím věřit, že TC102 cca sedmdesátiletým životem může získat podstatně na kapacitě ale ty ostatní parametry jdou přirozeně pryč. Tam kde se jedná v obvodu o časovou konstantu s nízkým obvodovým napětím, to může nepěkně klamat. U jiných typů starožitných kondenzátorů Tesla jsem to nepozoroval.
MIC-3130 byl kdysy dobrý multimetr, dnes samozřejmě out ale pracuje.
Princip měření kapacity není v návodu uveden
Edit: PavelFF byl rychlejší
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je kapacita 3x větší, měla by klesnout izolační pevnost. Ale pokud měl tehdy výrobce velké rezervy, klidně může kondenzátor vydržet 250V i dneska.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Dají se dohledat info o zkouškách moderních drážkových izolací typu papír/plast, kde při zkouškách vlhkým teplem dochází ke zvýšení permitivity, ale je to tak řádově o 10% pro rozdíl relativní vlhkosti 0 a 50%.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Když budu mít deskový kond 100x100 mm, elektrody od sebe 10 mm, a jednou budou desky rovné, jednou naskládané z 1 mm harmoniky, bude odlišná kapacita?