Sluchátkový zesilovač ve třídě A
Moderátor: Moderátoři
Sluchátkový zesilovač ve třídě A
před lety jsem si vyrobil dps k tomuto zesilovači nažehlením a až v lednu tohoto roku jsem se dal do konstrukce. Zesilovač jsem sestavil a oživil. První poslech se zdál v pořádku až na hluboké basy, které tam jakoby chybí – jsou nevýrazné. Sluchátka mám DT990 250ohm.
Je to vlastnost, nebo se dá ještě s tím něco dělat?
Prakticka Elektronika 2010-08 - PDF
https://uloz.to/file/tkljehHkrh2p/a-rad ... 010-08-pdf
A kutilmile - nelituju tě
250 Ohm sluchátka jsou studiová, zejména dříve docela běžně používaná.
No a k těm číslům: ano, 15 V napájení není na tuto impedanci nic moc, nicméně takový zesilovač by měl na zátěži dát (odhadem) alespoň 12 V ve špičce, tj. cca 8,5 V efektivních.
Pro Beyerdynamic DT990 250 Ohm (SPL 96 dB/mW) to tedy vychází na max. dosažitelný akustický tlak přes 120 dB (pro jednoduchost viz https://www.headphonesty.com/headphone-power-calculator/), čili práh bolestivosti.
Tam zásadní problém nebude. Kromě toho tazatel si nestěžuje na malou hlasitost, ale málo basů.
Při letmé kontrole výše uvedeného zapojení a kapacit v signálové či zpětnovazební cestě mi nepřipadá, že by kapacity byly malé (f pro -3 dB vychází většinou pod 1 Hz).
Napadá mě zkusit sluchátka na jiném zdroji signálu (zesilovači) a pak frekvenčně proměřit celou signálovou cestu zařízení od média až po výstup z vlastnoručně zhotoveného zesilovače.
Může tazatel blíže popsat celé zařízení?
Napájení stabilizované 2X 15.6V.
Mám ještě stavěný zesilovač s TPA6120A2 napájený 2X9v baterie a jako další NE5532AP budící BD139/140. Tam je přenos nízkých tónů ok.
A kutilmile - nelituju tě
Jinak je z celého případu ale vidět, jak ucho může naprosto klamat. Nešlo o poruchu frekvenční charakteristiky (jak vyplývalo z dotazu), ale o mnohem menší dosažitelnou amplitudu na výstupu (zátěži) ve spojení s možnou limitací.
Kdyby se to ale do limitace dostalo (třeba při úderech na buben), tak by to neznělo jako málo basů, ale ty basy by byly silně "nakřáplé"...
Ještě je možné, že sluchátka zásadně změní přenosovou charakteristiku při buzení ze zdroje s velkou impedancí, ale to už by chtělo měřit (s umělou hlavou) a ne spekulovat.