Tesla Melódia
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Já měl za to, že úplně první FM radio Tesla bylo Kvarteto.
Na té Melodii ale i u jiných je poněkud bolavé místo přepínačová sada, nedá se tam pořádně dostat a kontakty jsou po těch letech už dost polovodivé. Nevím jestli nějaká cílená chemie by něco vylepšila. A hlavně déledobě.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- elektrosvit
Jo ten elektrostat, nefunguje, ale to snad nikdy pokud jsem se s ním setkával a to mohlo být prvně snad před 40 lety.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Edit: zapojení jednotek je podobné, ale jsou rozdíly v mechanickém provedení. Kolega se tím zabýval a vypracoval postup na přeladění bratislavské jednotky. Nebylo to úplně triviální, při určité ostře ohraničené frekvenci jednotka vysadila, přitom na vyšší či nižší frekvenci fungovala. Nakonec zjistil, že to dělala parazitní rezonance cívky v oscilátoru, která otočila fázi vazebního signálu a oscilátor vysadil.
Plně funkční elektrostat jsem jednou viděl v Ametystu, bez jakéhokoliv zásahu hrál jako normální výškáč. Kdysi jsem opravoval Maestro a zkoušel jsem ty elektrostaty rozchodit, ale nepovedlo se mi to. Už jsem to sem tuším psal.
- elektrosvit
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Hymnus jsem zatím neoživoval tak nevím jak je na tom VKV jednotka, ta moje verze má kladičku ladicích lanek nahoře na jednotce nastojato, zatímco Melodia je naležato s lanky k jádrům vzadu a soklem pro elektronku nahoře.
Je fakt, že poladění jader není velký zásah do autenticity přístroje a nějaký ten příjem zrcadel by zlepšil. Kdoví co bude za dvacet let v té kmitočtové magorii, co když bude zas nějaký návrat k OIRT pásmu, protože se zjistí že je vlastně prázdné.
Klávesy by se občas z nějaké trosky sehnaly neporušené, ale nepřišel jsem na způsob, jak je z přepínacích lišt stáhnout bez poškození.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- elektrosvit