BAXI Luna Platinum 24 GA - nestandardní chování

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Karel833

BAXI Luna Platinum 24 GA - nestandardní chování

#1 Příspěvek od Karel833 »

Možná je někdo schopen mi tady poradit, protože ani servisáci si nevědí rady.
Jedná se o problém s nestandardním chováním kotle BAXI Luna Platinum 24GA. U tohoto kotle se po ukončeném odběru TUV někdy nepřestaví trojcestný ventil z okruhu zásobující sekundární výměník na topný systém. V důsledku toho nahřátá voda neustále cirkuluje přes sekundární výměník. Kotel tedy nesepne a netopí do systému, i když má požadavek na topení. Čidla v pořádku, 3cv funguje. Problém je, že relé 3cv nedostává z elektroniky kotle příkaz k přestavení 3cv. Co bych mohl ještě vyzkoušet než to vzdám a dám vyměnit celou desku za zhruba 6000? Dík za každou radu.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Podívej se na tranzistor, co spíná relé pro trojcestný ventil. I když je přes relé dioda, už jsem mnohokrát viděl tranzistor, co spíná relé, poškozený, klidně tak, že se přiotvírá svodem z kolektoru na bázi a relé by tak mohlo držet sepnuté, i když nemá. Experi jsou na tohle hlavně tzv. digitální tranzistory, tedy ty, které mají v pouzdře integrovaný bázový rezistor. V případě nejistoty doporučuji prvek identifikovat podle smd kódu (pokud je smd samozřejmě, u vývodového je identifikace snadná) a preventivně vyměnit.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
samec

#3 Příspěvek od samec »

Nuž, to sú tie moderné, technológie, ktoré ti práve uľahčili život.

Zrejme po skončení odberu sa kotol snaží dohriať vodu na požadovanú teplotu. Ak má kotol nižšiu teplotu ako požadovaná v sek. okruhu, tak sa tak nikdy nestane. Bolo by treba vedieť, ako je to zapojené. Snímače teploty sú v poriadku?
Karel833

#4 Příspěvek od Karel833 »

Tím, že relé nepřepne na ohřev vody do radiátorů (nedostane povel z řídící jednotky, resp. dostane ale spínací tranzistor řádně nefunguje), tak se ohřátá TUV točí dookola jen přes primární a sekundární výměnik, teplota na čidlu teploty vody z kotle klesá velmi pomalu a je vyšší než žádaná teplota. Takže kotel nesepne klidně i 1 hodinu, což je již poznat na pocitové teplotě v mistnosti. Čidla jsem kontroloval a raději i vyměnil, ale bez výsledku. Měnil jsem čidlo teploty TUV (na závit) a čidlo teploty výstupní vody do topného okruhu (klipové).

Myšlenka s tím tranzistorem zní docela logicky, ale jeho výměnu raději nebudu riskovat, jednak nevím, který to je, a rovněž i neznám náhradu. Jedině, že by mi to někdo identifikoval na dálku, podle zapojení či fotky. Děkuji.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Tranzistor podle fotky identifikovat půjde, nahraj sem kvalitní fotky z obou stran desky s označením příslušného relé a mrkneme na to.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“