Zapojení vlastní prodlužovačky přímo na vodiče.
Moderátor: Moderátoři
Zapojení vlastní prodlužovačky přímo na vodiče.
1 - Mám pracovní kancelářský stůl, kde mám počítače, 2 monitory, tiskárnu, router, atd. Vše v zásuvkách přidělaných přímo na stole. Teď zbývá, jen ten stůl připojit k síti. Na místě, kde mám stůl, je takto sprasená bývalá zásuvka (obrázek 01). Z té bych chtěl stůl napojit. Ve vedlejší zásuvce (obrázek 02) je ochranný vodič (kolík) spojený s nulovým, což běžně v panelákách vídávám. Ovšem na obr. 01 je vidět, že tam malinko kouká ještě třetí vodič. Sice se zdá barvy ochranné, přesto se raději zeptám: hraje tento třetí vodič roli?
Pokud roli nehraje:
2 - potom mám dvě možnosti.
A) Na každou ze dvou svorek na fotce 01 zapojím vodič (tedy 2 x 2,5mm), na konce vodičů zapojím klasickou jednoduchou zásuvku (jako na prodlužovačce), kde klemou spojím ochranný kolík s nulovým otvorem.
B) Už od svorek na obrázku 01 povedu všechny tři vodiče (tedy 3 x 2,5mm), kde dva budou už u těchto svorek spojené. Zásuvku na konci vodičů bych pak připojil normálně.
A nebo B?
Pokud roli hraje:
3 - asi mi nezbyde nic jiného, než dotáhnout proud z vedlejši zásuvky?
4 - nebo ať je to jak chce, tak jako amatérovi doporučíte vzít obyčejnou prodlužovačku a tou tam proud dovést?
Omlouvám se za terminologii a děkuji za rady.
Honza
Keď sa dobre pozrieš na tú okrajovú ozdobnú lištu od plavajucej podlahy, tak má komôrku, dokonca otvárateľnú. To je práve na schovanie nejakých káblov...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
U té chybějící zásuvky bych dal stejnou krabici, ve spodní části věneček a zkusil bych ty vodiče dát na něj. Pak pokračovat k horní zásuvce a zapojil jí podle té původní. Pokud by byly krátké, tak rovnou z čokolády k zásuvce. Kdyby ses chtěl na to torzo připojit přímo kabelem, musel bys ho zajistit proti vytržení a vodiče by měly být zapojeny tak, že PE a N oba do svorky se žlutozelenými a fázový do fáze.
Jednoduše shrnuto. Stůl by měl být připojen třívodičově. Toto připojení začíná zástrčkou šňůry od stolu a pokud někde dojde k rozvětvení PEN na PE + N, což je už ta zástrčka, nikdy už nesmí být znovu spojeno.
- jirka5
Těsně nad tuto krabici upevni další krabici LK 80X28 2ZK_HB, do které přijde dvojzásuvka 5512C-2349 B1. Zásuvku zapoj tak, jako je ta původní na obr. 02, tj. fázový vodič vlevo, PEN nejprve na ochranný kolík a pak na pravou dutinku. Hotovou instalaci zkontroluj aspoň elektronickou "vadaskou", fázovka nestačí!!! Rovněž je nutno zkontrolovat sousední zásuvky!!!
Rozhodně nepoužívej žádnou "zásuvku na prodlužovačku", ta není určena pro pevnou montáž. Do té dvojzásuvky si pak můžeš zastrčit, do chceš, nejlépe "vícepsa" s vypínačem.
A na závěr podotýkám, pokud si na to netroufáš, zavolej si raději elektrikáře, nebezpečí na staré hliníkové panelákové instalaci TNC ve smyčkovém zapojení jsou opravdu veliká!!!
Ještě mě napadá, že by bylo technicky čistější řešení použít čtyři lustrsvorky a vedení prosmyčkovat až v zásuvce. Tím beru v úvahu připomínku ZdeňkaHQ.
ZdenekHQ píše: ...proč jsou ty hrany lišt tak ohlodaný? To je cvakaný štípačkama?
To netuším. V pondělí mi podlahu udělal podlahář, který je v Krumlově vychvalován. Mimochodem chyb jsem tu našel více, dokonce se vracel na předělání díla, tak nevím, odkud ty chvály pramení.
jirka5 píše:Do té pozice na obr. 01 namontuj lištovou krabici LK 80X28R/1_HB tak,...
Věneček tu mám, a opravdu nedosáhnou. Tudíž vyřeším tvým návrhem dvěma krabičkami (nezaleknu-li se během montáže), nebo někoho pozvu. Velice děkuji za srozumitelné vysvětlení.
Pro umístění zásuvek je předepsána minimální výška 200 mm nad podlahou, podobně uložení vedení do zón; pro lišty měli tehdy asi nějakou výjimku, přesto je existence svorek téměř v úrovni podlahy problémová (zaplavení, poškození).
Stůl by určitě neměl být připojen flexibilním kabelem připojeným napevno k zásuvkovému okruhu. Pokud je stůl vzdálen od stěny do prostoru, dalo by se uvažovat o uložení přívodu v kanálu/boxu v podlaze k noze stolu a la řešení od Legrandu atd., ale to je myslitelné jen s třívodičovou instalací dle normy.
U zásuvky na prvním vyobrazení by bylo vhodné opravit připojení pod oba šrouby pravé dutinky, pro větší plochu připojení toho hliníku.
Když už se zásuvkový obvod nevyměnil zároveň s podlahou, lze to bez větších problémů udělat dodatečně. Nový přívod v lištách se může ve vhodném místě napojit na stávající, nebo lépe přímo do rozvodnice.
Při dočasném ponechání stávajícího stavu by možná šlo protáhnout nový kabel z přechozí zásuvky s delšími vodiči.
- jirka5
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:Pro umístění zásuvek je předepsána minimální výška 200 mm nad podlahou, podobně uložení vedení do zón; pro lišty měli tehdy asi nějakou výjimku, přesto je existence svorek téměř v úrovni podlahy problémová (zaplavení, poškození).
V normách sice typický zóny jsou zmíněný, ale o konečným umístění prvků vždycky rozhoduje zákazník
Jinak slavný normy někde zbytečně buzerujou a jinde nemyslí vůbec na nic, třeba umístění prvků okolo ventilů s vodou (pračky, myčky…).
Pro napojování hnilíku na měď použít zásadně prvky, který k tomu byly určený. Pokud se nevejde věneček, tak sehnat bakelitový čokolády Al Cu s plíškem pod šroubem - aby se šroubek nezařízl hluboko do vodiče a nezlomil ho v tom místě.
jirka5: nedělal sem zatím panelákovejch bytů tak moc, pravda, ale vo nějakým kruhování sem v životě nic neviděl ani neslyšel. Néseš ty náhodou z Londýna? Tam se donedávna používaly okružní topologie (se slabšíma vodičema tím pádem) s povinnejma pojistkama v každé zásuvce.
- jirka5
To zkruhování se dělalo z důvodu úspory materiálu a práce při zapojování zásuvek tehdy předepsaným Al 4 mm2. V panelákách se všude tahal AGY 2 x 2,5, takže se tím vlastně dosáhlo užitečného průřezu 5 mm2. Netuším, jestli se to dělalo všude, ale viděl jsem to a píše se o tom na serveru elektrika.cz.
Jinak úplný souhlas s těmi buzeračními a zbytečně alibistickými normami i s těmi svorkami s vloženým plíškem. Jenže, zkus takové svorky sehnat. I když se vyrábějí, ale bakelitové už dávno nejsou.
Z Londýna nésu a anglické normy neznám, ale podle toho, co jsem četl, musí být britské instalace opravdu dílo.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Esli jsou někde k sehnání byť z jakýhokoli materiálu čokolády s plíškem, tak dej echod, většinou to nemají nikde ani v dost tlustým katalogu a pokud, tak na objednávku. Já to pečlivě demontuju ze starejch zařízení/instalací a samozřejmě občas se někde na radioburze/blešáku nechá sehnat celá jedna nepoužitá řada za dvě pětky. Vono zas těch instalací kde zůstává hlína není tolik.
V nouzi holt i dutinka, tudle sem potřeboval připojit 4ku (nebo 6ku?) tuším že do můstku, aby to pořádně drželo tak to chcelo pořádně utáhnout, což při každým pokusu znamenalo zmáčknutí asi do 2/3 hloubky a ulomení. Takže nakonec sem navlíkl dutinu a nacpal to pod šroub takto, drží naprosto perfektně. Von je hnilík a hnilík, v průběhu let se měnilo složení, ten první je měkčí a tvárnější, ale všechno se mnohem víc zařezává, ten pozdější prej má snad víc hořčíku či železa a je tvrdší, ale vo to dřív se láme.
Behemot píše:V normách sice typický zóny jsou zmíněný, ale o konečným umístění prvků vždycky rozhoduje zákazníkco eště dává smysl sou zásuvky v koupelně. Že by někdo uvažoval u výroby instalace vo zatopení panelákovýho bytu, ehm ehm
![]()
Můj názor se blíží názoru uvedenému v
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 320.0.html
Samozřejmě výrobce zásuvkových krabic přisraných těsně nad podlahu bude tvrdit, že to je praktické a hezké.
Ohledně nemožnosti zaplavení panelákového bytu v zóně 0-20 mm lze použít výrok "pesimista je lépe informovaný optimista"
To že o všem rozhoduje zákazník, je sice na jednu stranu takové sebevědomé a pravicové, jenže v kontextu toho, že ti zákazníci jsou v případě paneláku naskládaní nad sebou a tak jaksi potom jejich existence může být podřízena Darwinově selekci toho nejslabšího z nich.
Když to jde, snažím se nechodit malérům naproti. Ty zásuvky u podlahy mi navíc připadají nepraktické už z toho důvodu, že na úhlový vývod kabelu vidlice už není pořádně místo, zásuvky jsou omlacovány při úklidu, no a u případné opravy se člověk musí svíjet u země jak hadí tanečnice, na to už jaksi nemám věk. To je asi tak všechno.