Stavím pračku na vinyly
Moderátor: Moderátoři
Stavím pračku na vinyly
(věčné oponenty z fóra bez ironie invektiv a tentokrát, prostě téma
ignorujte)
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
a už je malér jak šetrně odstranit, mělo by být vodou rozpustné, zatím plastový
lavor, vlažná lázeň, Jar na nádobí a trocha aviváže. Ale to není technicky odborné...
A kutilmile - nelituju tě
A to vše dobře rozmíchat ve dvou třech deci destilky nebo aspoň demi vody. Asi by se hodil i náprstek slivovice, ale ten radši do volátka, než do toho roztoku.
Nastříkám, odsaju hadříkem, znovu nastříkám a vlhkou desku přehraju. Teď je oschlá deska uložená v obalu a dávám jí dva měsíce, co z ní poleze, až ji pustím znovu, jestli bude schopná suchého přehrání, nebo ji budu muset znovu přehrávat za mokra.
A kutilmile - nelituju tě
Co se týká čištění desek, ano, Fomapon je nejlepší a pořád se vyrábí (Foma), takže hurá do něj.
Já na čištění používám úplně neodbornou metodu - papírové ubrousky. Na desku cvrknu trohu destilky s Fomaponem. Tím ubrouskem pak ve směru drážek desku vytírám, nejdřív jen tak namokro, pak ubrousky měním a vytřu postupně do sucha. Pokud je na ubrouscích špína z desky, postup opakuji. Při větším znečištění, je li do drážek špína pevně zanesená, se může stát, že je potřeba tohle udělat několikrát, aby se "bláto" z drážky rozpustilo a vysákalo do ubrousků.
Na suché a čisté desce zůstanou nějaké chloupky z ubrousků, ale ty se pak dají setřít uhlíkovým kartáčkem.
Vlastnit antistatický uhlíkový kartáč na gramodesky rozhodně doporučuji, odstraní spolehlivě prach z desek.
Mokré přehrávání desek jsem také zkoušel, ale žádné zlepšení aspoň v mém případě nepřineslo. A jsou s tím jenom problémy, voda vám může vyvzlínat do chvějky, pokapete si gramofon atd.
Jinak čištění desek mokrou cestou se pokud možno vyhněte, udělejte to jen v případě, že deska je viditelně špinavá nebo velmi praská a šumí. To praskání a šum můžou být způsobené špínou, ale většinou je to ohrané a poškrábané, na to žádné čištění nepomůže. Ale za pokus to stojí, co kdyby. Pokud deska hraje uspokojivě a je čistá, nemáchejte ji v ničem, není na to dělaná. Každé rozpouštědlo narušuje jemný povrch drážek.
- elektrosvit
Osmdesat píše:...Co se týká čištění desek, ano, Fomapon je nejlepší a pořád se vyrábí (Foma), takže hurá do něj...
...Vlastnit antistatický uhlíkový kartáč na gramodesky rozhodně doporučuji, odstraní spolehlivě prach z desek...
Mokré přehrávání desek jsem také zkoušel, ale žádné zlepšení aspoň v mém případě nepřineslo. A jsou s tím jenom problémy, voda vám může vyvzlínat do chvějky, pokapete si gramofon atd.
...Ale za pokus to stojí, co kdyby. Pokud deska hraje uspokojivě a je čistá, nemáchejte ji v ničem, není na to dělaná. Každé rozpouštědlo narušuje jemný povrch drážek.
Proto píšu o té slivovici, že radši do volátka, než do roztoku na desky. Každé organické rozpouštědlo vymývá z vinylu saze, které mají mazat hrot. Z povrchu drážky tak udělá houbu a šumí a šumí.
Podobně, i když ne tak agresivně, se chová i koncentrovaný saponát. Ale stačí ho nechat působit půlhodinku, a dopadne to stejně, jako s tím lihem.
Takže s koncentracemi čehokoli velmi opatrně.
Pokud jde o antistatik, v hodně ředěném stavu pomáhá, přinejmenším se na tu desku pak dlouho nechytá prach. Ale jinak žádné další sociální jistoty, leda, že jde o makromolekulární látku, která v tenkém filmu dobře klouže.
A u šumících ohraných desek vrstvička kapaliny skutečně významně redukuje šum. Vhodné pro přesypání do digitálu.
No a na zatečení si musí každý dát bacha sám.
Přehrával jsem na NC430 s přenoskou OMB5. U mnoha desek se mi stávalo, že už v druhé polovině strany byl zvuk zastřený a zkreslený. Při pohledu na hrot přenosky jsem viděl chlupatou kuličku nečistot, která ten hrot zvedala nad drážku.
K dispozici byl ještě jeden gramofon, nějaká HC30 se starou krystalovou přenoskou. Vzal jsem tedy desku, smotek vaty, namočil do vlažné vody a přidal kapku jaru. Mírným ždímáním vaty těsně u povrchu roztočené desky jsem celou plochu navlhčil a projel to přenoskou při 45 ot. Těžší přenoska vytáhla víc bordelu. U některých desek to bylo potřeba opakovat. Důležité pak bylo to, že na NC430 zůstával hrot čistý po celou dobu. Tam už jsem přehrával na sucho.
Edit: Tím, vzhledem k výše uvedeným příspěvkům, netvrdím, že jsem použil ten nejsprávnější postup. Jen v té době a situaci asi nejlepší v rámci možností.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: