Odpálená část multimetru na měření kapacity (Unit UT50D)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Haldy

Odpálená část multimetru na měření kapacity (Unit UT50D)

#1 Příspěvek od Haldy »

Ahoj,
chtěl jsem změřit vysokonapěťový filtrační kondenzátor na desce elektronického předřadníku pro zářivku, ale neuvědomil jsem si, že ten kond může být ještě nabitý. Sice jsem tu zářivku zkoušel předtím zapnout a měření probíhalo cca hodinu po odpojení ze sítě, ale ten kond byl zjevně ještě nabitý, protože jsem po připojení multimetru viděl malou jiskru a odpálilo mi to asi nějaký obvod, který slouží pro měření kondenzátorů. Jedná se o Unit UT50D. Chci se zeptat, jestli někdo netušíte, co konkrétně tam mohlo odejít a jestli se to dá nějak rozumně spravit? Popř. jestli se vůbec oplatí se v tom vrtat a pokoušet se to spravovat? Schéma zapojení jsem dal do přílohy.

Díky
Přílohy
Uni-T_UT50D_Schematic.pdf
(250.45 KiB) Staženo 1176 x
Uni-T_UT50D.jpg
Uni-T_UT50D.jpg
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ak ostatne meranie funguje, tak skontroluj Q8, Q9, Q10, Q11, Q12, Q13.
Haldy

#3 Příspěvek od Haldy »

Co jsem zkoušel, tak měření odporu a ss napětí funguje. Nemám teď jiný multimetr, kterým bych to změřil, tak jsem si nakonec objednal HABOTEST HT118A z Ali. Měl výborné recenze a za ty peníze asi nic lepšího neseženu. Až tedy dorazí, tak zkusím přeměřit.

Díky
Emil

#4 Příspěvek od Emil »

Taky isty problem som mal na UT 50C a bola prepalena poistka 0.63A
Haldy

#5 Příspěvek od Haldy »

pojistky jsou ok, problém bude bohužel jinde
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

Kup si nějaký multimetr s pořádnou ochranou vstupů. Takový musí přežít mrzkých 300V na rozsahu měření kapacit. Třeba nějaký Brymen z TME.eu
el-spol

#7 Příspěvek od el-spol »

Ak ti idu ostatné rozsahy tak pozri ochranné tranzistory na vstupe. Alebo radšej ich vymen. Tie by to mali schytať ten vyboj. Aj ja som to mal na inom meraku.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“