Šasi gramo LENCO L75/200 pohon
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Šasi gramo LENCO L75/200 pohon
- elektrosvit
Tady máš originální litovelskou dokumentaci, ten druhý obrázek v ní vůbec není.
- jardafiala
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- jardafiala
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já viděl podobný spálený trafo bez pojistek jako kluk, na rozdíl od mého otce jsem se orientoval čichem, ne měřením. A protože tady na primáru pojistku nevidím a majitel bude marně hledat, proč zařízení smrdí a přitom je "vypnuté", určitě se mně to nelíbí. Dnes by to nejspíš rovnou vyhodil, protože "je vadný vypínač".
O těchto diodách nemám moc iluze, možná (teda spíš určitě) je museli vybírat a zbytek zahodit. Kdyby tam bylo něco festovnějšího, tak bych tu poznámku nepsal.
Já jen, aby se z toho někdo nepoučil do dnešní doby. Naštěstí to trafo bylo nejspíš docela měkký, takže pravděpobnost závažnější poruchy byla hodně malá.
Tedy jeden pamatuju - bylo to někdy před 30 lety trafo do zásuvky k telefonnímu záznamníku Grundig, přinesli mi ho, že chvíli vrčí, pak ztichne, za čtvrt hodiny záznamník pípne a trafo zase vrčí. Tam byly diody v můstku v háji, ale trafo mělo vratnou tepelnou pojistku. A ta dokola spínala a rozpínala. Ke cti Grundigům musím ale přiznat, že jinak neodešlo vůbec nic, i první filtrační elektrolyt to přežil bez měřitelné úhony.
Zkusím se na to podívat, jak to asi viděl konstruktér:
motorek se spíše přeruší, než aby došlo ke zkratu, odběr jedné fáze je kolem 60 mA při 24 V, což teprve při 8 - 10 V. Krokování omezíme paralelními kapacitami ke každému vinutí, nabíjecí proudy těch kondenzátorů omezí odpory
Diody snesou dlouhodobě efektivní hodnotu proudu přes 3 A, to je myslím dostatečná rezerva, aby neodešly ani při zkratu C1, protože tolik trafo nedá.
Že by ten zkrat hypoteticky nemuselo trafo dlouhodobě vydržet, to by nemuselo, ale to jen hádám: nemám k dispozici údaje, které určitě konstruktér měl, a to, jak velkoryse je zrovna toto trafo dimenzované.
Ale asi se tehdy dalo počítat s tím, že komu ten gramofon bude dělat potíže, ten ho vypne. Z dnešního pohledu je to asi lehkomyslnost, něco takového předpokládat, ale věř mi - byly doby, kdy se lidi do návodu někdy i podívali. A ti, kdo se bez návodu obešli, si buď koupili něco jiného, nebo ten gramofon měli jen jako dekoraci na ukazování návštěvám a nikdy ho nezapnuli.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Rozptyl parametrů obecně těchto diod je známý, naštěstí většinu zřejmě vyházeli při výrobě, a já z pozice návrháře bych na to myslel, i když by to bylo prakticky nereálné. Ale na tom jsou založený prakticky všechny ochrany, že se předpokládá i nemyslitelné. Dokud se to jednou nestane, pak je na "kdyby" pozdě.
A zrovna tady by se nejspíš ta druhá dioda neprorazila, jen by trafák vrčel a smrděl. Ale neshořel by doslova, to jsem taky nikdy neviděl.
A kutilmile - nelituju tě