varistory na vstupu zařízení
Moderátor: Moderátoři
varistory na vstupu zařízení
Varistory jsou na 275V. Není mi ale teď úplně jasné proč se na ty varistory dostane vyšší napětí, na první pohled by se zdálo že ty varistory budou při nepřipojené N jakoby v serii takže by mezifázové napětí měli vydržet. (podobná věc se stává i pokud se nedá na svorkovnici spotřebiče propojka mezi dvěma oddělenými N svorkami)
- tomasjedno
To by ale muselo mezi ně být to napětí rozložené rovnoměrně (tj. napůl). V okamžiku, kdy jednu plotýnku zapnul, se to rozvážilo, protavil se varistor (n. celý zdroj) na nezapnuté plotýnce a pak šel do háje i ten druhý.sr71 píše:Není mi ale teď úplně jasné proč se na ty varistory dostane vyšší napětí, na první pohled by se zdálo že ty varistory budou při nepřipojené N jakoby v serii takže by mezifázové napětí měli vydržet.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale on si dneska dělá každej "expert", co chce, nějaká selektivita ochran mu nic neříká.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
rnbw píše:Presne tak. Vidi 3 svorky, tak pripoji 3 fazy. A zrazu je tam 400 V namiesto 230.
Taky se mi to jednou stalo, byl jsem myslenkama jinde kdyz jsem to zapojoval. Byly tam 3 "fazove svorky" a jedna nula a na kabelu to same
Ale vyrobce s tim nejspis pocital, deska to prezila a jede doposud. Jen hlasila nejakou chybu, pri 3fazovem zapojeni.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jenže jsem netušil, jak rychle po mém SOS přiletí kámoš s novýma nožovkama a zaboří se do krabice. Kdybych rychle nevypnul domovní jistič, možná je měnil znovu.
Ale to prosím nikdo nezkoušejte, je to proti všem předpisům. Já kvůli tomu musel vyhlásit a schválit stav nouze.
sr71 píše:v tomto případě to výrobce navrhl tak, že první jsou varistory
A tak je to dobře.
V tomto případě je filtr určený primárně k tomu, aby ochránil síť před bordelem, co vytváří vařič (na to je dimenzovaný), takže na první pohled vypadá, že je zapojený pozpátku. Varistor by na druhé straně nevydržel moc dlouho.
Možná by bylo lepší, kdyby byly na přívodu adekvátně dimenzované pojistky, ale možná by byl výsledek stejný - při správné funkci tečou do desky docela nehorázné proudy.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Je to takové neopovážlivé spoléhání na technického boha. Kdyby to mělo být košér, byl by mezi dvěma filtrama.
- tomasjedno
- tomasjedno