Motor 11/15kW na 32A jističi
Moderátor: Moderátoři
Motor 11/15kW na 32A jističi
přiznám se, že jsem nikdy nic takovýho nedělal. Kamarád chce na nějakej lis pilin použít starší 3F motor Bauknecht 15/4/2-75. Je to dvourychlostní motor 1485/2925ot./min., 11/15kW, má 9 svorek a 3 režimy zapojení: Y pomalu, Δ pomalu, Y rychle. Celý to chce napájet 32A hlavním jističem charakteristiky B.
Dalo by se to řešit nějakým softstartem s tím, že by se daly rovnou přepínat rychlosti běhu, ideálně nízkým SS napětím? Jestli jo, jakej mi doporučíte? Hlavně by neměl stát majlant.
Za běhu by se motor neměl nijak výrazně nadřít, rozběh by taky neměl nijak dlouho trvat, setrvačnost mu bude dělat akorát vlastní rotor.
Fotky, co mi poslal:
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Taky mám stařičkej 5kW motor na cirguli, a taky to jističe 16A a 25A utáhnou, jenže on má 11/15kW motor.
Vlastně by stačilo, kdyby fungoval jen jako omezovač proudu, i kdyby pak nebylo možný dosáhnout maximálního výkonu, kvaltování udělám pomocí stykačů.
— Winston Churchill
Neni s tíim žádná prde l.
Tři kýble s vodou a pár pásovic v izolantovým víku posouvaným nahoru-dolů nějakým společným mechanismem, viděl bych to na hřebenovou tyč a pastorek ... A když to pojede moc pomalu, tak po hrsti soli do každýho kýble ... kolotočáři takhle vozili děti léta letoucí ...Zaky píše:Ještě je možnost rozběhu přes rezistory, ale problém je, jaké. Moje oblíbené spirály z bojleru budou mít na tuto aplikaci příliš velký odpor. Asi by to řešily patrony z elektrokotle, ale to by musely být někde k dispozici zdarma, jinak už je to na ten softstart.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Tři kýble s vodou a pár pásovic v izolantovým víku posouvaným nahoru-dolů nějakým společným mechanismem, viděl bych to na hřebenovou tyč a pastorek ... A když to pojede moc pomalu, tak po hrsti soli do každýho kýble ... kolotočáři takhle vozili děti léta letoucí ...
To sice ano ale na kroužkovém motoru.
KBulda - na kroužkáči to jelo na ten odpor do rotoru trvale, u kotvy nakrátko tím omezuješ napětí pro celej motor = zmenšuješ proudovej náraz. Jasný že se zatíženým motorem to u zkratový kotvy bude trochu problém, ale pokud se rozbíhá s malým odporem, půjde to ...
Přepínání není vždy výhra. Ono když je to takto na hraně tak i malá špička vyhodí jistič. A přes odpory ho nikdy nerozjedeš na jmenovité otáčky.
Jinak 7,5kW jde provozovat na 16B se sofstartem řízeným ve dvou fázích.
Ono taky není softstart a softstart.
Tak na 75-80% to většinou stačí, hodně ale záleží na zatížení při tom rozběhu. Úplně naprázdno i s polovičním proudem se dají dosáhnout skoro nominální točky ...rezis píše:... A přes odpory ho nikdy nerozjedeš na jmenovité otáčky. ...
Mít nějakej ten 10kW motor, tak mu u toho dám hlídání teploty a jdu od toho, jenže s touhle skoro dvoumetrákovou krávou… nevím, nevím
Jestli se má pokusit o výměnu jističe za aspoň 50A B (jestli mu C nepovolej a jestli vůbec má dostatečně dimenzovanej přívod zvenčí), nebo motor prodat a nahradit rozumnějším… ale nevím, jaký jsou výkonový/otáčkový požadavky toho lisu, jestli původní motor odešel skutečně dlouhodobějším přetížením, nebo jestli nebyl například zasekanej pilinama.
Řešení čistě frekvenčním měničem (byť s omezeným maximálním výkonem) by teda šlo?
— Winston Churchill