Výhybka reproduktorů, hodnoty, program ...
Moderátor: Moderátoři
- michal3137
Výhybka reproduktorů, hodnoty, program ...
potřeboval bych poradit, nebo jestli nemá někdo odkaz na program pro výpočet, ale kde mohu dosadit již dané hodnoty, které znám - zajímá mě jaká je vlastně dělící frekvence stávající výhybky.
Jde o dvoupásmo 4 ohm.
Na středobasu je cívka 0.2mh ( pouze ) - to vychází na nějakých cc 3khz. 6dB/oct
Na výškáči 0.18mh a 4,7uF. ( cívka je s feritem )
12dB/oct
Jde o repro v autě.
Z těch programů co jsem stáhl, zkusil mi při 0.18mh vychazí už malá hodnota kondenzátoru cc 3uF a dělící někde přes 6Khz.
Moc děkuji za rady, porady, odkazy.
A kutilmile - nelituju tě
- TheLastUnicorn
Navázání sousedních pásem se prostě dělá tak, aby se dosáhlo požadovaných vyzařovacích charakteristik (směrovostní charakteristika, charakteristika v referenční osi, celkový vyzářený výkon do prostoru) při minimálním zkreslení. Všechno ostatní je podružné a víceméně se těmto požadavkům podřizuje.
Vzhledem k tomu, že každý typ reproduktoru má svou jedinečnou impedančnou charakteristiku a sadu vyzařovacích charakteristik, není v podstatě reálné trefit akustickou děličku na základě jednoduchého výpočtu.
Stará kniha Reproduktory a reproduktorové soustavy je pěkná věc pro zajímavost a zjisštění, jak funguje reproduktor. Funkční výhybka (která nebude fungovat jako pouhá ochrana) se s její pomocí vytvořit nedá. Kompetentní výhybka vede pořád jen přes měření a simulaci...za předpokladu, že dotyčný ví, co naměřil a co simuluje a proč.