Vylepšený polní telefon

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

mi-ro píše:Miro, 8184. ...
Hergot, u tohohle čísla jsem sloužil taky !! Ale jako specializace 661 - mechanik Samechova!!! Kasíno jsme měli tady: https://mapy.cz/s/razuhofebe a přímo služební stanoviště tady: https://mapy.cz/s/pusolerevo ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#17 Příspěvek od samec »

Roman-W píše:proč nepředělat klasické TPčko...
...to vše doplněno tranzistorovými zesilovači.
Už by to nemalo odolnosť voči jadrovým výbuchom. A to sa v dnešnej dobe môže hodiť.
salus

#18 Příspěvek od salus »

EKKAR píše:Ne snad, polní telefon VŽDYCKY BYL A JE jednodrátovej - se zpětným vedením zemí ....

Byl a nebyl, daly se použít oba způsoby. Když já byl na vojně 74-76 tak jsem pro účely drátového spojení pomocí TP25,(bylo to u radiostanice R118) měl ve výbavě asi 8 cívek kabelu PK1 (jednodrát) asi 4 cívky PK2 (dvoulinka) a kluci co byli vyloženě drátaři měli na véesce taky většinu jednodrátu.
Přílohy
Image_00164.JPG
Image_00164.JPG
MiraSt

#19 Příspěvek od MiraSt »

Já byl u 8012. Byl jsem řidič PV3S R3A radiovůz. Spojařinu jsem samozřejmě okoukal od radistů.
Pamatuju, že ten telefon se dal přes pult v autě připojit k vysílačce a zmáčknutím tlačítka na sluchátku se vysílačka zaklíčovala. Proto dvoudrát.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Jenže to platí pro ten modernější, placatej ležatej s bakelitovou škatulkou. Ten co je v dřevěný nebo nevější bakelitový bedýnce s bakelitovým sluchátkem na nekroucený textilní punčochou potažený šňůře pod víkem přes celou bedýnku žádný takový tlačítko (PTT) nemá - a ten právě jde použít i jako jednodrátovej. Dvoudrátový vedení jen zvětšuje dosah a umožňuje další podružný funkce, bezpodmínečně nutný ale není.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

samec píše: by to nemalo odolnosť voči jadrovým výbuchom. A to sa v dnešnej dobe môže hodiť.

To je taková hypotéza o které se nikdo nepřesvědčil v praxi. Ono záleží na impedanci na které se nakmitá impulsní napětí a na dalších faktorech. Pokud by se začaly problémy řešit na strategické úrovni, v tu chvíli prudce upadá význam nějakých lokálních spojení na úrovni čety s metalickým spojením.
Schéma telefonu je tady
(tím nenaznačuju kdo má ke komu blízko, prostě první odkaz na který gůgl narazil)
lubos1961

#22 Příspěvek od lubos1961 »

Na polní telefon TP-25 existoval přípravek TP-25Rd.
Přípravek TP-25Rd je malá kostka, která se vkládá do polního telefonu TP-25. Umožňuje tlačítkem v mikrotelefonu, dálkově ovládat radiostanici mezi režimy PŘÍJEM-VYSÍLÁNÍ, aniž by to musela vykonávat obsluha radiostanice.
Přílohy
tp-25rd-schema.jpg
tp-25rd-schema.jpg
tp-25rd_přípravek.jpg
tp-25rd_přípravek.jpg
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“