oscilátor
Moderátor: Moderátoři
oscilátor
a) využiji jeden čítač, nebo vnější přerušení a budu čítat signál z oscilátoru např. do 256; když budu potřeboval náhodné číslo přečtu si stav čítače(případně si ho upravím)
b) oscilátor připojím na libovolný pin, pokud budu chtít náhodné číslo, tak si přečtu stav pinu(kde je připojen osc) a ten uložim do b0, znovu si přečtu jeho stav a uložim do b1; zopakuji až takto načtu celý bajt a mám náhodné číslo
jelikož nebudu mít pravděpodobně volný čítač ani vnější přerušení se přikláním k verzi b) která nebude zbytečně zatěžovat cpu, nevýhodou je potřeba vyšší f řádově stovky kHz ->měření by probíhalo s prodlevou několik mikrosekund
otázkou je jak zrealizovat onen oscilátor pro verzi B: napadlo mě že bych mohl použít krystalový oscilátor a signál z něho namodulovat signálem (hradlem and) např z mikrofonu
co si o tom myslíte?
A pak si udělat statistiku, jak rovnoměrně (kolikrát) se za určitý čas jednotlivá čísla objeví a podle toho upravit hodnoty zapojení.
Řešení je v tom, aby se na chybě nepodílelo nic, co se týká vyhodnocení proudu, napětí, popřípadě nějakých mechanických záležitostí. Dnes je nejpřesněni měřitelná a reprodukovatelná veličina čas a to je to pravé i pro generátor BNP. Šumem, který se odvodí z PN přechodu se překlápí D klopák. Rychlost překlopení z 0 na 1 a naopak se musí co nejpřesněji rovnat. Takto vzniklé impulsy se čítají po stanovenou dobu. Výsledný počet impulsů je buď lichý nebo sudý a to potom do výstupní BNP generuje jeden bit v hodnotě 0 nebo v hodnotě 1.
Protože není pravděpodobné, že náhodné fluktuace měřícího intervalu budou v nějaké korelaci s fluktuací vstupního šumu, nevzniká tím systematická chyba.
No, a pokud chceš mít ten signál ještě lepší, prožene se to nakonec přes proudovou šifru a je vymalováno.
Ale k tomu generátoru náhodné hodnoty - teď v noci to hledat nebudu, ale zítra se můžu podívat, v jedné publikaci mám určitě schéma s pár posuvnými registry, myslím, že to pochází z německého Elektoru - je to sice pseudonáhodná posloupnost, ale opakuje se až po x krocích - možná to budeš stačit? Dej vědět, jestli se s tím mám hledat a skenovat...
A kutilmile - nelituju tě
>>xp: šumové spektrum obsahuje teoreticky všechny kmitočty od nuly do nekonečna a kmitočet nějak určit nelze. Prakticky počítej se stovkami kHz až jednotkami MHz podle použitých součástek, parazitních kapacit zapojení a šířky pásma použitého předzesilovače.