DIY Reprosoustavy Klang & Ton CT-276
Moderátor: Moderátoři
- wishmasterX
DIY Reprosoustavy Klang & Ton CT-276
potřeboval bych poradit ohledně těchto regálových reprosustav podle Německého DIY časopisu s návrhy reporosustav ...
Postavil jem tyhle regálovky, na které jsem měl "korpusy" asi 5 let a rozhodl jsem se je konečně dát dohromady. Osazení je těmito repro:
Monacor SP-272 a SP-202C, širokopásmový a basový reproduktor.
Mám je v provozu zatím druhý večer, výšky a středy už se nějak "ustálily"
nicméně basy jsou poměrně solidní "hukot" a nenní to zrovna ideální ...
Stěny jsou oblepené molitanovými pyramidami jako na fotografii, ale přijde mi zvláštní, vzhledem k tomu, že se jedná o uzavřenou ozvučnici, tak vnitřní prostor není vyplněný celý, nejlépe vatelínem, viz. přiložená fotografie.
Co by jste poradili, mám vnitřní prostor vyplnit ?
Nesúhlasim ani so slovom "brání", lebo stojaté vlny majú na stenách uzol a kmitňu v priestore a nesúhlasím ani so slovom "účinně", lebo bez kvantitatívneho vyjadrenia je to len ničím nepodložený subjektívny pocit. Kvalitný návrh reprosústavy vyžaduje veľké množstvo špecifických parametrov. Len charakteristická impedancia, priemer reproduktora a výrobcom deklarovaný frekvenčný rozsah na kvalitný návrh reprosústavy nestači. A zrátať to aj s rozptylom parametrov nie je sranda. Druhá možnosť je merať a upravovať a merať a upravovať... A to sa pri kusovej výrobe neoplatí.EKKAR píše:účinně brání
- wishmasterX
Já ten vatelín mám doma, pokud bych ho tam dal, pokazím tím něco ?
Nedávno jsem dělal repas výhybky u 3-pásmových regálovek Videoton od známého a tam bylo tlumícího rouna, že bych z toho ušil dvě deky
Jinak ta výhybka k CT-276 je "složitá" jak řídící jednotka jaderného reaktoru, tak předpokládám / předpokládal jsem, že autor ví co dělá ...
Molitan je průzvučný, tlumí nevalně (však se taky používá na windschutzy mikrofonů, protože zvuk propustí, ale vliv větru účinně eliminuje), takže ani krápníkovitost jeho povrchu nemá na účinnost výrazný vliv.
A kutilmile - nelituju tě
Na akustické tlumení je z molitanů nejúčinnější speciální akustická pěna Sinus. A ještě se dává ve vrstvách od 5 cm výše, ale velké vlnové délky také příliš nezvládá, pro ně už je potřeba základ aspoň 7 cm a jehlancovitý povrch hrubě členěný, výška jehlanů se doporučuje dalších 7 cm. Vatelín totéž zvládne v slabší vrstvě, obvykle 2,5 cm je skoro moc.
Tedy rozhodně ne ten molitan, který je na fotce, ten na to nemá.