Rádio Sencor SRD 210 BGN schema

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan

Rádio Sencor SRD 210 BGN schema

#1 Příspěvek od Milan »

Sháním odkaz na schema v tomuto příjímači AM/FM . Díky za tip.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

schéma nejspíš nebude.
chceš to opravovat ?
co s tím je ?
jak to máš dlouho ?
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Opravovat to nechci, ale musím , spadlo to našemu dodavateli vykrmených králíků v lese ze stromu , asi si ho podřízl..... :) .
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Mrkni dovnitř a zjisti, co je napsaný na integráčích. Nejspíš to bude nějaký CXA1019, ve kterým je vše a nebo budeš mít smůlu na nějaký čínský SDR šváb, o kterým nenajdeš nic. Od švábů najdeš katalogový údaje (datasheets), ve kterých je i aplikační schéma - ono to kolikrát jinak ani zapojit nejde.
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

Milan píše:spadlo to našemu dodavateli vykrmených králíků v lese ze stromu

otevři to, nejspíš bude prasklá deska . . .
jestli to opravíš, bude dobře
ale jestli budeš muset do toho rádia cokoliv kupovat, bude lepší koupit celé nové . . .
nestojí to svět,
dneska jsou to jen čtyři krabičky cigaret . . .
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

Díky, mrknu do toho, jakmile uvolním ponk od rozdělaného starého rádia
a hromady plechů a vyřezaných drátů z prohořelého síťového trafa :) . Když tak se ozvu.
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

Tak otevřeno, jeden šváb smd 16 noh s krystalem cca 32 kHz (hodinový) , jeden
šváb DIL8 nf zesilovač , jeden švábík 4 nohy stab. napětí, hrstka "máku"
ze strany spojů .Ladění potenciometr 100 k. Závady po pádu z výšky cca 2m : urvaný drát drát na výsuvnou anténu , urvaný magnet repráčku i s držákem od koše - bylo slepeno ve výrobě lepidlem ještě nyní vláčným 8O , cívka repra zdevastovaná. Naštěstí jsem měl stejné repro z čehosi vykuchané doma.
Ten obvod AM/FM bohužel nemá žádný popis , ale je velmi citlivý s perfektní AFC. Příjem FM degraduje krátká výsuvná anténa cca 40 cm , s připojeným drátem cca 70 cm je příjem FM i tady v údolí Svratky výborný , ovšem znehodnocený mizerným zesilovačem a hlavně reproduktorem. Na SV tady chytím jen rádio Dechovka a Budapešť , příjem "standartně" mizerný.

Škoda, že se ten obvod nedá identifikovat a tudíž ani koupit , je lepší
než standartní TDA7088 a jeho klony .
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

udělal jsi ty fotky ?
Milan

#9 Příspěvek od Milan »

Fotky jsem nedělal, v koši mám jen ten urvaný reproduktor , rádio
už má králíkář :) .
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud jsi tam našel krystal 38Khz, co bývá v hodinkách, tak je to SDR integrovaný obvod (viz jak jsem psal výše) a Tvé hledání závady se omezí tak na identifikaci studených spojů a utržených dílů, což se v Tvým případě se potvrdilo. Většinou ten šváb má vybroušený označení, nebo natisklý jen nějaký evidenční číslo. A i tak, pokud by jsi o něn něco našel, tak bez Google translátoru, nebo znalosti Čínského písma jseš v háji.
SDR - Software defined radio - signál z antény jde do A/D převodníku a o zbytek se postará software procesoru uvnitř toho IO.
barnodaj

#11 Příspěvek od barnodaj »

Tipnul bych si, že se jednalo o KT0936, Číňan ho teď dává skoro do všeho.
Ladící potenciometr bývá od 10 do 100 kohm.

http://www.ktmicro.com/en/view-364-1.html

https://maximradio.altervista.org/kt093 ... nglish.pdf
Přílohy
kt.png
kt.png
Milan

#12 Příspěvek od Milan »

Díky za tip Barnodaji, ale konkrétní zapojení bylo odlišné , co jsem si všiml . FM přímo z prutovky bez odd. C na vstup IO ( dvě antiparalelní diody asi kvůli statice).
Feritka podobně , to hejno součástek - asi předzesilovač pro AM - jsem tam
neviděl. Ale je možné, že již ošizené dokázali opět ještě více ošidit .... :) .

Možná ještě jeden poznatek - králíkář si stěžoval , že mu baterky vydrží v lese hrát tak 3-4 x po cca 4 hodinách ( 3x menší monočlánek ,tj. 4,5V) .
Nevím , proč to má puštěné , když odvětvuje a krátí motorovkou kůrovčáky.
Já to zkoušel na zdroji , při těch 4,5V bez signálu cca 32 mA, ale už při velmi malé hlasitosti to letí nahoru přes 100mA ( holt nová technika, 65 let staré
T58 bralo při srovnatelné hlasitosti tak 30 mA) a naplno přes 250 mA .
Myslím, že je tam na konci nf můstek a podle desky žádný elyt v sérii s reproduktorem, bůhví , jak je to se středy napětí v tom můstku , dál jsem nad tím nebádal.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Uvědom si, že jsi v tom nenašel žádnou cívku, žádný laděný obvod - pouze feritová anténa. V tom švábu je skryta technologie, která ještě před pár desetiletími stála několik miliónů dolarů - teď je díky masovému rozšíření za pár centů. Výhodou je, že osadíš tišťák a nemusíš nic nastavovat a hraješ, nevýhodou je pažravost díky tomu, že se procesu nezůčastňuje nějakejch 10 tranzistorů - v době nedávno minulé, ale několik tisíc až desítky tisíc, které tvoří procesor a podpůrný obvody - no a to se holt na spotřebě promítne.
Nedávno jsem tu psal, že jsem měl stavebnici přijímače, kde byl jediný IO, kolem něho pár součástek a žádná cívka a měl jsem FM přijímač, stereo a ještě tlačítkově ovládaný ladění a hlasitost. No a tohle je laděný potenciometrem, ale zpracování signálu je stejný.
barnodaj

#14 Příspěvek od barnodaj »

Potom je ještě řada Si482*, má více rozvinuté ovládání, kromě ladění potenciometrem i tlačítka na ladění i hlasitost, stereo výstup, LED na indikaci vyladění.
Obvod KT0936 jsem našel v radiu, které si koupil kolega u Vietnamce za 199kč, rádio (LEOTEC) hrálo, mělo dobrou citlivost, ale po nějaké době nešlo poslouchat, mělo hodně nepříjemný zvuk. Mělo jít do koše, tak jsem ho rozebral a s NF deskou z televize s MBA810 hrálo podstatně líp. Tak jsem plošný spoj s rádiem použil na rekonstrukci PROGRESSONu, tam už slouží dobré dva roky.

Hodně různých úprav s těmito IO je na ruských webech.

Očesané zapojení:
Přílohy
kt1.png
kt1.png
Milan

#15 Příspěvek od Milan »

No vida, že se to dá ještě ošidit, a šlo by to ještě, třeba ten kondik 100 pF v fm anténě je tam přece zbytečný , dolní kmitočty oddělí drát k anténě a anténa a jejich kapacita ... :) . Milionkrát pár halířů už jsou také peníze.....

Zkusím se podívat, jestli není ten obvod ke koupi, používám občas do starých rádií destičku s SC1088 ( klon TDA7088), tento je podle katalogu téměř 2x citlivější , tak bych jej vyzkoušel. Díky za tip.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“