rezistor pod optočleny

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaK

rezistor pod optočleny

#1 Příspěvek od JirkaK »

Zdravím, přiložené zapojení funguje spolehlivě, jenom se chci zeptat na ten rezistor R=68k. Jeho hodnota je poměrně veliká. Jaké může mít jeho hodnota tolerance pro tento konkrétní obvod ? Jak by se jeho hodnota určila při změně parametrů součástek ? děkuji
Přílohy
NEINVERTUJE.png
(10.77 KiB) Staženo 106 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Autor schematu zřejmě nemá rád bázi "ve vzduchu" při rozepnutých optronech. Je to správně, jestli tam bude 10k či 100k už není tak podstatný.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Ten odpor usnadňuje/urychluje zavření tranzistoru, hlavně v obvodech, kde je paralelně k bázi připojená ještě nějaká kapacita. Zdeněk má pravdu - někteří konstruktéři nemají rádi, když je báze "ve vzduchu", takže tam ten odpor dávají už jen z principu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaK

#4 Příspěvek od JirkaK »

Děkuji ZdenekHQ, byl to dotaz přesně vystihující ta slova "o tom jídle...". Raději se zeptám, než tam dávat stále "stejné množství ingredience..."
jasin

#5 Příspěvek od jasin »

Tranzistory optočlenů teče zbytkový proud, který zejména při vyšších teplotách okolí může přiotvírat T1 a ten by se hřál, i když by nebyl otevřený tak aby relé seplo. Já bych do báze dal raději 1k na zem. Ve srovnání s dynamickým odporem báze se ani 1k neuplatní a nijak neovlivní správnou činnost. Třeba v létě bude někdy i 40°C... :wink:
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Milan121

#6 Příspěvek od Milan121 »

Tak tak ,rychlejší vyklizení přechodu BE a tím i uzavření tranz.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Řekl bych, že extrémně rychlé rozepnutí je v tomto případě spíš na škodu (na co vyrábět vysokonapěťové jehly a trápit ochrannou diodu).

Co se týká svodu, změřil jsem KB817 a skutečně při cca 150st. celsia jsem naměřil svodový proud asi 1uA při 30V, do té doby neměřitelné.
]
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

ZdenekHQ píše:Řekl bych, že extrémně rychlé rozepnutí je v tomto případě spíš na škodu (na co vyrábět vysokonapěťové jehly a trápit ochrannou diodu)....

Ono to zase až tak extrémně rychlé rozepnutí není, i když ta kapacita báze se s tím odporem vybíjí skutečně rychleji - spíš se jedná o zrychlení přechodu spínacího tranzistoru přes lineární část charakteristiky, ve které se intenzívně hřeje, v případě vyšší frekvence spínání - aby nebyl příliš dlouho mimo saturaci. Tam, kde jsou na vstupu strmé náběžné a hlavně spádové hrany a zdroj signálu má relativně nízkou impedanci, ten odpor z báze na zem příliš opodstatněný není. Ale tam, kde je vstupní signál tranzistoru spíš "vlnitý" než digitální, ho dávám taky - zpětná špička nezpětná špička, od toho tam ta dioda je, aby ji požrala...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Navíc případné svody na DPS atd., takže určitě je na svém místě.
]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“