Připojení více televizorů na jednu zásuvku v STA rozvodu.
Moderátor: Moderátoři
Připojení více televizorů na jednu zásuvku v STA rozvodu.
V případě stoupačkového rozvodu: je tam ještě starý zelený koaxiál? A mají všichni původní zásuvky?
Co znamená "vypadává"? Klesá úroveň nebo kvalita?
Určitě by bylo nejlepší nechat si signál na zásuvkách změřit (ale u všech), protože při dobrém signálu na zásuvce s přehledem dvě televize zvládne i ten nejlacinější rozbočovač "s vorlem" za 35 korun bez zesilovače.
Bez toho proměření nemá smysl se v tom vrtat, to kazí sousedské vztahy.
S přídavným zesilovačem za zásuvkou doma máš asi tak poloviční šanci, že se to zlepší. Ale to se dá udělat aktivním rozbočovačem se ziskem tak do 10 dB, jestli tím budeš živit čtyři televize nebo víc.
Pokud je sognal spatny na konci rozvodu, je potreba rozvod opravit (kolikrat staci jen zkontrolovat - vymenit) vadne zasuvky. A ze jich byva....
Dalsi vec je, v jakem stavu je vubec prijimany signal a jak je s nim dale nalozeno. Stav hlavnich stanic byva casto zalostny....
Toto je zásadný problém, ten rozvod na takéto vysoké kanály jednoducho nie je projektovaný. To sa musí konvertovať na nižší kanál!
Okrem toho úplne súhlasím s odpoveďou od RadekB.
U těch koaxu jsem ale vypozoroval jiný nežádoucí jev - vysoký utlum až uplné "odladění" některých frekvencí. Např. před delším časem jsem řešil kanál 26. Dříve kanál 29 procházel v pohodě, po přechodu na T2 a změně na kanál 26 byl útlum místo původních cca 15dB necelé stoupačce na tomto kanále přes 40dB. Měřením jsem zjistil, že 21-23 kanál je OK, utlum roste dost pridce od k24 do 27, na 26 a 7 mel utlum nejvetsi ale 28 už byl celkem v pohodě a dal také. Do té doby na něm jel i kanal 45 a 59 a žádný problém nikdy nebyl.
V pěti skříních s odbočovači byly úrovně kanálů 11, 23, 40 a 45 s rozptylem do 9 dB, ale ve dvou byla úroveň kanálu 23 nejméně o 26 dB nižší, v jedné podobně "chyběl K40". To je na 8 skříní dost zoufalá bilance.
Soudě na průsak přímého signálu blízkého (a nejvýkonnějšího) vysílače opletením koaxiálu a jeho fázové odečtení od signálu z STA "cestou" jsme vzali nový bílý, možná to tehdy byl už RG6U, uvázali za ten zelený, protahali, zapojili, a je pokoj.
A nevznikly potíže ani po věčném přelaďování kanálů DVB-T/T2.
Proto jsem psal, že to chce proměřit u všech, obvykle se přijde na vadnou zásuvku, nebo, že se v tom někdo vrtal.
Ale to všechno anténář se základním vybavením musí odhalit.
A kutilmile - nelituju tě