podružný vodoměr
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Není to spíš tak, že existují nějaké normy na zateplení rozvodů, a pokud je rozvody z vaší teplárny nesplňují, máte na ně klacek? Uvažovali jste o žalobě?
A že pokud je tam u vás třeba plyn, existuje možnost odpojit se od teplárny a topit si ve vlastní režii?
Já vím, není to jednoduché, ale je mnoho příkladů, kdy se to podařilo. Už jenom vážně míněná hrozba, že to uděláte, by mohla s tou teplárnou pohnout.
S vodou jako takovou nic nenaděláte, je to tak skoro všude. Místní samosprávy většinou prodaly své podíly ve vodárnách, tak už do toho holt nemají co mluvit.
vodoměr
když hledím na pořady o této problematice, které běží v SR, tak nestíhám valit oči. slováci berou dotace pomalu na všechno(zateplení domů, kotelny, recyklace odpadů atd.), ale je fakt že v revitalizaci panelů jsou poměrně na začátku
V našem případě (bytovka 4 vchody, každý vchod má svůj hlavní VDM, ve vchodě 8 bytů, tedy 8 bytových VDM) je teď výsledek takový že je odchylka oběma směry, u dvou vchodů naměřil hlavní VDM víc o cca 1% a 5% než součet bytových, a u dvou vchodů opačně, naměřil hlavní míň o cca 6 a 9%, a to mi je divný. Je to vůbec technicky možný aby tam byla takto velká odchylka opačným směrem?
- tomasjedno
Mimochodem, byla to zábavná historka. Měřil oproti bytovým +50%, ověřeno i zkouškou s kýblem. Poté, co ho vodárny odvezly a propláchly, tak při úřední zkoušce pořád ještě měřil +30%.
Chtěl jsem říci, že ani chytrý systém nepotlačí blbost uživatele.
Před třemi lety se městským teplařům zdálo, že někde kecají kalorimetry, když náměr ve výměníkovce vykazoval chybu +80% proti součtu náměrů na patních kalorimetrech domů zapojených na smyčku. Všechno šlo na kalibraci, domovní kalorimetry byly vesměs v toleranci, jen dva měřily asi o 20 % méně.
Tak došlo na vykopání původních teplovodů a jejich náhradě novými, daleko lépe izolovanými, a chyba se další zimu snížila pod 5 %. Tak nám pro jistotu letos zdražili teplo o 70 %.
Dnes máme na vodě korekci součtu náměrů na 49 bytových vodoměrech podle patního vodoměru +2,7 %, takže asi měří všechny se slušnou přesností.