určení parametrů staršího jističe Moeller

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

určení parametrů staršího jističe Moeller

#1 Příspěvek od sr71 »

Dělal jste někdo s těmito jističi? Zajímalo by mě co je to za vypínací charakteristiku. Proudová hodnota je předpokládám 6A, a zkratová odolnost? dle údajů na jističi 3,5kA nebo 4,5kA? (zkoušel jsem to googlit, ale našel jsem jen specifikace v němčině ze kterých nejsem moc moudrý).
Přílohy
jistič_.JPG
jistič_.JPG
tomasjedno

#2 Příspěvek od tomasjedno »

Tak je sem hoď. Já jsem nenašel vůbec žádné.

Charakteristika S u Eatonu by měla být podobná jako D, ale s užším tolerančním polem zkratové spouště. Více např. zde.
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

No teď už to zas nemůžu najít - dá se najít jen varianta která v označení nemá písmeno N (takže FAZ-S6) a ještě s 1 za lomítkem takže to je asi nějaká následná varianta, protože i úplně jinak vypadá https://datasheet.eaton.com/datasheet.p ... cale=cs_CZ
Je mi teda divný že to nelze najít když je výrobcem top značka.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Tady máš charakteristiky přímo od Moelleru.
Max. zkratový proud ale nemůžu najít.

P.S.: řekl bych, že je to už docela stará záležitost - už jen proto, že nemá páčku v barvě podle jmenovitého proudu.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

V katalogu na straně 31 a dál píšou 5 kA (nebo 10 kA při 48 V). Ale to je podle americké metodiky. Podle evropské bude platit uvedená vypínací schopnost v rámečku.
Jde o jistič s charakteristikou S, tedy pro napájení spotřebičů s velkým spouštěcím rázem, ale podle katalogu není dovoleno ho použít jako hlavní ochranný prvek, vždy jen jako pomocný (přinejmenším v USA nebo v Kanadě).
V Evropě se tyto jističe prodávají pod značkou Eaton, třeba pořídíš líp.
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

sr71 píše:No teď už to zas nemůžu najít - dá se najít jen varianta která v označení nemá písmeno N
Taky jsem to N nikde nenašel - bude to nějaká mutace s menší zkratovou odolností.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Jmenovitá maximální vypínací schopnost je v rámečku - 4,5 kA (Icu). Údaj 3,5 kA je hodnota zkratového proudu Ics, který jistič při daném napětí snese opakovaně.

Barevné páčky jsou pouze u typů, určených převážně pro domovní instalace do 10 kA (PL6, PL7). Ostatní řady Moeller / Eaton mají černou.
Naposledy upravil(a) Achab dne 21 dub 2022, 18:08, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

Michal22 a Hill:

ten tazatelem uváděný jistič je z řady FAZN, nikoliv FAZ a vyráběl se okolo r. 1996 a později.

Osobně bych se s takto starým bezpečnostním prvkem asi příliš nezabýval, jakkoliv se může stát, že je stále OK.

Nezabýval myslím ve smyslu zjišťování deklarovaných parametrů, jinak pokud funguje a nejde o nějaké kritické nasazení, tak třeba bude sloužit dále.
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

ok, díky za pomoc
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“