Pájení pozinkovaného sudu
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Pájení pozinkovaného sudu
Po cca 40 letech nám odešlo dno pozinkovaného 200l sudu, který jsme používali jako zásobník vody na zahrádce. Možná mi kamarád autoklemíř přivaří nové dno - ale mezitím se mi podařilo koupit jiný sud. Je celkem hezký, plně pozinkovaný, prakticky bez rzi. Ale spodní víko v pertlování trochu netěsní, voda tam lehce prosakuje. Tak mě napadlo to opravit - zaletovat cínem.
Nemáte někdo zkušeností s pájením pozinkovaných sudů? Chci to pájet zvenku - stačí to rozumně očistit jemným ocelovým kartáčem a použít nějakou pájecí kapalinu pro klempíře? A pak to přetřít ochrannou barvou a zevnitř důkladně vypláchnout?
Petr Filipi
A kutilmile - nelituju tě
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
případná kyselá chem. destrukce spoje je nepodstatná a velmi pravděpodobně přežije sud i válku na Ukrajině.
Event. hotový chlorid zinečnatý ZnCl₂ v krystalkách zakoupen někde v chemičce a připravit neškodný roztok.
Pokud se jedná jen o průsak, nikoliv o tekoucí (děravý) sud, přikláním se tedy k zatmelení. Možná by stačil obyčejný gumoasfalt, který se běžně používá třeba na střechy a je trvale elastický.
Ivan_01 píše:druhý dekel tesní dobre? Otočiť sud hore nohami nepomôže?
Pochybuji, že to "druhý dekel" ještě má - ten už bude dávno odsekaný.
A na pájení, či svařování bych se vykašlal.
Buďto bych spáry u dna vylel roztaveným asfaltem (ale ten je křehký), proto raději něčím pružnějším: gumoasfalt; rezistin apod. Anebo i nějakou starou barvou (emailem; duvilaxem; apod.), který by už jiné využití neměl.
Taky používám cca 40 let starý pozink sud, který poslední 2 roky taky trochu teče (po napuštění - po zimě). Ale zatím se vždy dírka "zatáhne" (nečistotami?) sama - letos mi uniklo cca 1/3 vody ze sudu, pak už netekla