existuje nějaký název pro níže popsaný jev?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
existuje nějaký název pro níže popsaný jev?
V dnešní době, kdy se v hojném počtu začaly používat spínané zdroje pro kdejakou aplikaci, tak jsem si všiml následujícího jevu:
Mám takový stolní rádio, napájené zdrojem do zdi. Když rukou lehce zavadím o prutovou anténu - protože je poblíž ovládací tlačítko, tak cítím něco jako brnění a anténa vydává slabý 100Hz zvuk. To brnění není takový, jako zásah el proudem, ale doopravdy jako by anténou něco chvělo. Pátral jsem, co to může být a zjistil jsem, že jde nejspíš o nějaký příčný VF proud, o frekvenci spínací frekvence zdroje, který způsobuje nějakou elektro-mechanickou odezvu pokožky a ta rozkmitává mechanicky ten prut. Je zvláštní, že je doba, kdy je to až nepříjemný a o něco později to není skoro cítit. Zdroj je používán ten samý a stejným způsobem - jedna zásuvka a jeden způsob zastrčení - vývodem dolů. Teď jsem zjistil, že se tomu věnuje i SAMSUNG, který to nazývá jako mikrovibrace.
https://www.samsung.com/cz/support/mobile-devices/how-can-i-prevent-micro-vibrations/
měřením na nejvyšším rozsahu multimetru jsem naměřil na povrchu antény asi 80V AC, při snižování rozsahu se tohle napětí snižovalo - takže jde hodně nizký proud. Dá se o tom najít někde i něco jinde?
Proud teče kapacitní vazbou mezi primárem a sekundárem trafa a kondenzátorem a rezistorem, které se umisťují přes bariéru.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Artaban001
- Artaban001
Tento jev vibrací jsem poprvé zaznamenal jako dítě na povrchu gramošasi Tesla a dlouho jsem si myslel, že vibruje to šasi protože je na pružinkách
- Artaban001
Jinak ty VF unikající proudy byly hodně nepříjemný na zářivkových svítidlech na 24V, kde byl měnič, který zapaloval zářivky pomocí virtuální elektrody - mezi trubicí a kostrou bylo vinutí, který dávalo stovky voltů. Pokud se zářivky během výměny držela v ruce a letmo ses dotkl kostry, tak to bylo, jako by Tě někdo píchl jehlou. Takže jednou rukou držet kostru a druhou měnit trubici - nebo to jít prostě vypnout. Jo a ano, jsou to ty ječící měniče ve starých kupé.
Zaujímavú skúsenosť som mal na študentskom internáte. Snažil som sa pripojiť skrinku 100V rozhlasu po drôte. Prívod bol za skriňou v rohu miestnosti. Žiadná zásuvka, len drôty zo steny. Jak som sa tam v kúte načahoval za skriňu, mal som líce opreté o trubky ústredného kúrenia. Jak som sa dotkol jedného z odizolovaných vodičov, tak mi začalo pri uchu hrať rádio.Trubka kúrenia bola klasicky natretá bielou farbou.
Tady: https://tinyurl.com/4zwh5zdp
Trať je mimo provoz, není nad ní trolej ale přechází přes ní dvojité vedení 400kV, vede kousek podle tratě a u rozvodny se přes trať zase vrací zpět. Když jsem byl přímo pod vedením, potřeboval jsem si závázat botu, a dotkl jsem se při tom kolejnice. Cítil jsem chvění, úplně se mi zdálo že kolejnice jako když vibruje.
Docela by mně zajímalo, jednalo se u vysloveně kapacitní průchod střídavého proudu přes tělo jako anténou do uzemněné kolejnice (měl jsem suché gumové boty) anebo o chvění dlouhé ocelové kolejnice v elektromagnetickém poli od vedení?
O kus dál je na trati výhybka která obě kolejnice vodivě propojuje, její pražce jsou ocelové a ještě dál směrem k nádraží jsou obě kolejnice vzájemně vodivě propojené a uzemněné na zemnič.
Díky.
- Artaban001
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: