Šrouby na kola - mazat či ne?
Moderátor: Moderátoři
Doťahujem rukami kľúčom na kolesá z vercajku auta koľko vládzem a povoľujem buď rukami, alebo kopnem nohou do kľúča. Keď prezúvam doma, mám rázak od Parkside Performance. Ten s 8Ah baterkou povolil zatiaľ všetko, aj šroubu na poloosi.
Vždy som si menil kola sám, 2x ročne sezónky, na ceste, som za krížový kľúč (aj keď pákovým sa dosiahne viac), a cit v ruke. Odmenou bola rutina, že defekt zvládnem kedykoľvek a kdekoľvek, "za pár sekúnd", a doslova naslepo. Šrouby som obyčajne jemne mázol olejovou handrou, alebo striekol wd-čkom, v oboch prípadoch následne závity starostlivo vytrel handrou a servítkou. Dotiahol krížovým, samozrejme "do kríža", ten následne hodil na sedadlo spolujazdca, aby som nezabudol na final dotiahnutie po pár zákrutách...
Do servisu som bežne chodil s bezpečnostným šroubom už demontovaným, žiadny problém. Horšie bolo, keď som raz pri sezónnej výmene zabudol a jedno zadné kolo nechal chytené iba naľahko: po 5 km už bol rachot, našťastie stačilo zastaviť a dotiahnuť...
V kóšer pneuservise, kam som občas zašiel, strieknu očistené dosadacie plochy medeným sprejom, ale šrouby už nepamätám, dávno som nebol...
Inak všade na moju prosbu nechali dotiahnutie šroubov na mňa. Až na posledný servis (výmena brzdovky pred stk), tam mi povedal sorry, za kola nesiem zodpovednosť ja, vonku si urobte čo potrebujete... a mal pravdu...
Kola už nemením, mám celoročky, už mi to stačí. A miesto rezervy nádrž LPG, a za sedadlom hodený nejaký tekutý sajrajt na opravu diery. Modlím sa, aby som to nikdy odtiaľ nemusel vyťahovať...