polofunkčný Ondra - replika
Moderátor: Moderátoři
polofunkčný Ondra - replika
Od počiatku zápasím pomocou testRom s nefunkčným video výstupom, ktorého data sú vytvárané v dvoch posuvných registroch 74194 a časovanie časovačmi 8253. Zbernice adresová aj datová nejako žijú, pretože program sa rozbehne z testovacej rom, čoho dôkazom je blikanie lediek a generovanie falošných tónov cez obvody 74173 a 74175.
Registre obrazu sa však nevyprázdňujú, časovače nečasujú, pretože nedostávajú riadiace signály, ktoré tvorí logika riadená od datovej zbernice. Tak som čmuchal po zberniciach a narazil na priebehy dát, ktoré sa mi nepáčia, ale nemám istotu že sú zlé. Adresná zbernica má dve úrovne 1 a 0, ale datová má aj 0,5. Možno je to vlastnosť zapojenia, neviem.
Prišiel som na to odchytom dát pri čítaní ramky M5K4164 ked sa po asi 2us od vystavenia dát data presunú na hodnotu medzi 1 a 0 a až po chvíli vrátia na 1. Pripájam radšej obrázok, priebehy od vrchu (z ľava) sú DATA CAS a RAS. Z datovej zbernice som už odpojil všetko podozrivé - 74373,74374,registre 74194 a ostal tam len UB880D, eproma M27C64 od ST, ram M5K4164 od mitsubichi a preverené obvody 74173,174 a 175. Na začiatok by mi pomohlo info, že je to ok a súvisí to s časovaním aleno je to na prd. Bohužiaľ nemám v dosahu nič s Z80 a touto ram aby som si to premeral a na webe som našiel len balast.
Taky je někde na netu článek od Edy Smutnýho jak měli problém s oživením tý ondrácký videografiky když dělali s Merclem jeho vývoj. Oba jsem znal osobně...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Skúsim ešte inú epromku.
Mimochodom ako postupne odpájam zbytočnosti (čítanie klávesnice,port,video) tak mi spotreba klesla z 0,6A už na polovicu, a to tam ešte pečiem časovače.
EDIT: Našiel som ešte jednu zaujímavosť, generátor žiadosti o DMA (D37 74LS193) má stále divne nastavené vstupy, LD je v 0, UP a DOWN sú v 1. LD sa nastavuje z datovej zbernice cez 74LS174, po resete skočí na 0 a už tam ostane. UP a DOWN vedú z výstupov čítačov, ktoré sa ale asi nenastavia, pretože ich RD signál je hradlovaný od BUSAK, ktorý nenastane, pretože CPU nedostane žiadosť o DMA BUSRQ. Je to skrátka signál ktorý chýba, pretože chýba
Pokud nemáš mezeru, vyloupni ty zelený plasty a pak vytahej a odsaj jednotlivý piny. A osaď kvalitní patice, který mají piny nastrkávaný zezhora a dole nemůžou mít šlus se spojema.
vďaka za tip, to by ma nenapadlo, preverím.
EDIT: Tak som zistil že jeden z čítačov tá 8254 má buď poruchu alebo nieje s 8253 v tomto zapojení kompatibilný. Hľadám teda nový 8253.
Pätice majú nad spojmi asi 0,4mm, pár som ich tam ešte doplnil, ukazuje sa že minimálne pod čítačmi sú mimoriadne praktické
Pípák můžeš zkusit samostatně přizemněním anod V11,12,13. Každá by měla kvičet jinak.
Máš tam originál trandy co jsou ve schematu? Napadá mě pořadí vývodů CBE a ECB.
Klávesnice, rotuje Ti nula na 74145? A při stisku kláves se něco objevuje na vstupech 74373 případně děje se něco na její OC?
Ten spodný rachot je na výstupe videoregistrov.
Skladať podobný 8bit v 85' pri nedostatku hmotných a informačných statkov muselo byť žúžo.
A pokud nejvíc teče do bot, stačí nahrát celou epromku obsahem 00, což je instrukce NOP a pokud je procík živej, měly by být D0-D7 naprosto stejný a A0-A15 by se měly chovat na každý vyšší adrese jako dělič dvěma až do 0FFFFh a pak zase od 0 stále dokola. Takhle poznáš zda někde něco neleze do dat, zda nejdou některý bity adresy do sebe na desce nebo špatnej šváb. Pak můžeš zkontrolovat jednotlivý bity adres zda jsou po celý desce. Párkrát jsem to použil u procesorových desek Sapi1 a v 2/3 případů se chyba našla, většinou vlásek nebo prasklina na plošáku, zbytek šváby. A to byly desky halovaný, kde bych nepředpokládal, že se to nezataví.