Stabilizovaný zdroj
Moderátor: Moderátoři
Stabilizovaný zdroj
dělám si návrh stabilizovaného zdroje. Počítám s maximálním odběrem 4A. Zkusil jsem návrh sestavit v simulátoru a tam mě vyděsily nabíjející proudy filtračních kondenzátorů, které čítají desítky ampér. Teď přemýšlím co s tím budu dělat. Je nějaký vhodný způsob jak tyto nabíjející proudy snížit? Díky
Tady je zjednodušené schéma. Těch rezistorů s minimálním odporem si nevšímejte. Bez nich se simulace odmítá spustit. https://tinyurl.com/y9xdynhf
Takže taková simulace především potřebuje používat reálné modely, a ne matematicky idealizované prvky.
To tam nevidím...
V prvním přiblížení to jde aproximovat odporem v sérii s generátorem, ale je tam mnohem víc vlivů.
Falstad je skvělá věc, ale je třeba u něj i myslet. To ovšem i všude jinde...
Poznámka na okraj: u složitějších simulací Falstad někdy selhává, přičemž ta složitost začíná už dost brzo. Je to holt daň za jednoduchost a free přístup.
Babako píše:tam mě vyděsily nabíjející proudy filtračních kondenzátorů
Je nějaký vhodný způsob jak tyto nabíjející proudy snížit?
Výrobci diod občas předepisujou maximální kapacitu kvůli zapínacímu proudu.
Kdysi se filtry navrhovaly se vstupní tlumivkou, ale s tím se už nikdo nemaže. Nějaký softstart je taky luxus. Chce to dobře dimenzovat diody a jištění.
Takový zdroj bez PFC deformuje síť a je zdrojem rušení na AM, to už taky nemá celkem koho bolet.
- monterjirka
Crifodo píše:...
Výrobci diod občas předepisujou maximální kapacitu kvůli zapínacímu proudu.
...
V katalogu je možné najít více hodnot proudů u diody
- maximální proud - to je pro trvalý proud
- maximální opakovatelná špička - to je to, co je tam 50x za vteřinu, musí být časově omezená, aby střední hodnota nepřekročila první parametr
- maximální neopakovatelná špička - to je při zapnutí, pro nabití kondenzátoru