Práčka Gorenje W7643L - Err 04

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Fidzi

#16 Příspěvek od Fidzi »

Tak som včera hovoril s opravárom pračiek a nevedel mi ani on poradiť. Neviete mi niekto pomôcť s tým napojením na 12V jednosmerné trafo a odskúšanie motora? Bratislava a okolie.
Aspon by som vedel či zháňať nový motor alebo programátor. Ďakujem
Vlafig

#17 Příspěvek od Vlafig »

Ahoj, ještě projdi znovu důkladně celou řídící desku. Zaměř se na studeňáky, konektory, fastony, vodivé cesty, relátka, kabeláž a další, aby se vyloučila chyba zde. Pak si ideálně někde opatřit podobný motor a vyzkoušet, jak se to bude chovat s ním.
sis2

#18 Příspěvek od sis2 »

Jo, podobně podivně se chovala letitá pračka Lavamat, taky jsem kontroloval kdeco, vše OK... A nakonec závada byla v řídící jednotce - studené spoje u cívek relátek na spínání a reverzaci motoru.
Fidzi

#19 Příspěvek od Fidzi »

Práve mi volali s opravovne elektromotorov. Mám vadný motor. Je tam niečo prehorené, nejaký prívod k rotoru. Preto to tam iskrí. Opraviť sa to neoplatí. Buď kúpiť nový motor alebo novú pračku.
Všetkým ďakujem za podnetné rady a pomoc s poruchou. :wink:
Kremik

#20 Příspěvek od Kremik »

Pokud budeš chtít, opravíš si to sám. Samozřejmě ofiko to takto nikdo opravovat nebude, jedině vyměnit stator (v rotoru to určitě není). Pokud stator samostatně nemají, pak do toho nejdou. V podstatě jde jen o napojení drátku...
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Motor nemusis kupovat novy, staci zohnat z vraku.
Fidzi

#22 Příspěvek od Fidzi »

Kremik píše:Pokud budeš chtít, opravíš si to sám. Samozřejmě ofiko to takto nikdo opravovat nebude, jedině vyměnit stator (v rotoru to určitě není). Pokud stator samostatně nemají, pak do toho nejdou. V podstatě jde jen o napojení drátku...

Je to tak, ale ja to sám nedokážem rozobrať, zodpovedne posúdit a opraviť resp. nechcem spôsobiť nechcený požiar pračky... pokúsim sa kúpiť motor z použitej práčky. Uvidím či zoženiem.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Habesan »

Ještě nám, prosím, ten motor vyfoť a opiš typ ze štítku.
Možná ti ho někdo z nás bude moct nabídnout.

Zrovna před pár dny jsem dostal motor Welling HXGK1L.52
Vypadá, jak kdyby nebyl nikdy používaný, a přitom ta pračka naběhala tolik, až jí odešlo ložisko a šla do šrotu.
Kremik píše:v rotoru to určitě není
:wink:
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Fidzi

#24 Příspěvek od Fidzi »

Motor je Selni (P08-AL) U25502P33
Vlafig

#25 Příspěvek od Vlafig »

Tak přece jenom to bylo tím motorem. Díval jsem se na typ pračky a je to relativně nový model, tedy studeňáky na desce ještě nebudou, ale docela mě překvapilo, že tak rychle odešly uhlíky. Přijde mi, že se do motorů dávají čím dál tím měkčí uhlíky, aby to odešlo tak po pěti letech běžného používání. Dokonce už se někdy mění uhlíky i v záruce. Pokud by byl někde návod na opravu této závady motoru, rád se přiučím, mám jich několik takto nefunkčních, ale zatím jsem to neřešil a vždy použil jiný motor z nějakého vraku s jinou závadou.
Fidzi

#26 Příspěvek od Fidzi »

Vlafig píše: Pokud by byl někde návod na opravu této závady motoru, rád se přiučím, mám jich několik takto nefunkčních, ale zatím jsem to neřešil a vždy použil jiný motor z nějakého vraku s jinou závadou.

https://youtu.be/MPZTw_Luxrw
Vlafig

#27 Příspěvek od Vlafig »

Děkuji za zaslání odkazu na výměnu uhlíků, asi jsem svůj dotaz špatně zformuloval, měl jsem na mysli opravu výše popisované závady, kdy se motor ani po výměně uhlíků netočil, resp. jiskřil, viz předchozí příspěvky.
sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

Taky pračka Gorenje, cca 10let stará, a nějaký problém s motorem. V okamžiku, kdy by se měl motor roztočit, se pouze pootočí o cca 0,5 otáčky a zůstane stát. Zpočátku se objevovala chyba E5, teď už se neobjevuje ale chová se to stejně (E5 by mělo znamenat zkratovaný triak, triak je ale dobrý, resp. rozhodně zkratovaný není).
Co by to mohlo způsobovat? (motor vyzkouším samostatně snad zítra)
tatramacek

#29 Příspěvek od tatramacek »

Nové Gorenje mají nesmyslně udělaný program. Na praní napouští moc vody, aby měl buben velký odpor a při praní motor točí nesmyslně dlouho, než se přepne na reverz. Motor je z regulátoru krmen při praní vysokým proudem, vzniká velké množství tepla a tohle vinutí nemůže dlouhodobě vydržet..
Též při odstřeďování rozpálený motor točí skoro na max.
Dodává "bytelné" motory, ale hoří vcelku často. Bohužel.
Rotor tohle nemůže zvládnout...
Audaces fortuna iuvat
sr71

#30 Příspěvek od sr71 »

Prověřoval jsem motor, uhlíky jsou ok, tachogenerátor snad taky (generuje napětí při otáčení). Je mě ta závada divná, pokud se má motor v pračce roztočit na základě programu, roztočí se cca na 1 vteřinu, poté se zastaví a žádnou chybovou hlášku už to teď nehlásí. Potřeboval bych nasměrovat na co se zaměřit
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“