Ruské vojenské vybavení stojí na západních technologiích
Moderátor: Moderátoři
Ruské vojenské vybavení stojí na západních technologiích
Nějak se mi nechce věřit, že by v USA už desítky roků nevěděli, z čeho rusové vyrábějí své zbraňové systémy. Opravdu to zjistili až v roce 2022, když dostali od ukrajinců pár ukořistěných exponátů ?
ruský notebook
https://youtu.be/lbglIEjxSGI?t=558
Na novinkách již před lety dokonce psali, že tisíce amerických válečných lodí, letadel a raket obsahují vadné čínské elektronické součástky.
A není náhodou ten blázinec kolem říše středu a jeho ostrovní provincie v posledních letech, též jen o ovládnutí výroby a prodeje moderních čipů, které umí ve velkém množství vyrobit jen pár fabrik na světě?
Pro věci znalé to není nic nového, to jen producenti univerzálních článků na libovolné téma, na kšeft samozřejmě, (zkráceně ko*oti z masmédií) zase "objevují ameriku". A spousty dalších k***, co ví kulový, a čerpají "rozumy" z internetu to šíří dál jako senzační objev.
Protože ho CIA nakupovala přes "třetí země", ve skutečnosti přes minimálně 3 další zinscenovaný překupníky, aby ani skoro vševědoucí KGB/GRU nedokázaly zjistit, že ten titan končí ve Skunk Works v Kalifornii ... Kdežto v dnešní době ruSSáci vesele nakupujou americkou elektroniku na volným trhu, teda až do března ji nakupovali naprosto volně jak housky na krámě ... To je ten problém, že vyspělá řídící elektronika se dá zneužít i v military, přestože je určená pro civilní použití - dnešní přesnost a rychlost speciálních vojenskejch provedení už se od "civilních" prakticky neliší, pro military je daleko důležitější "bombenfest" odolnost a spolehlivost ...ransom píše:Rusáci taky dlouho netušili, že prodávají Američanům titan na Blackbirdy.
A kutilmile - nelituju tě
I u ruskejch sálovek EC 1030 -1033, což byly přímý pajcy IBM 360 se vědělo o některých "přidaných funkcích" v HW i operačním systému. Třeba některý mikroinstrukce dělaly při určitých sekvencích pěkný kvokvotiny, rusáci pak jezdili drátovat nový mikroinstrukce do feritový "promky" procesoru.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Protažení drátku jen některými jadérky? Možná tedy spíše vynecháváním jadérek, ne? Zapsaly by se všude jedničky a při čtení by vyskákaly jen ty, kde byly jádra. To by mohlo fungovat...
A to se fakt dělalo? O tom nic nevím! Mám feritovou RAM.
- Artaban001
Kremik píše:Až na to, že čtením z feritky zapsanou informaci vymažeš. Pokud ji chceš uchovat, musíš ji znovu zapsat. Vím jak feritka vypadá. Mám ji doma.
Nojo, ty ji máš doma, já okolo toho dělal 15 let, trochu rozdíl. Prostě že v IBM360 a jejich klonů byla paměť mikroinstrukcí vydrátovaná v polích feritových kroužků velikosti trochu větších makových zrnek a mělo to funkci PROM, nebo ROM (to je otázka, dala se předrátovat) tak nad tím nemusíš pochybovat.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!