Záhadné hlavičky
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Záhadné hlavičky
Ono těch pokladů bude víc, ale na to si založím extra vlákno na nabídku, protože to vím, co to je...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- LojzaFernet
Krásné a příjemné věci by se neměly odkládat, nikdy nevíš, jestli se k nim budeš moci ještě vrátit ...
- LojzaFernet
Krásné a příjemné věci by se neměly odkládat, nikdy nevíš, jestli se k nim budeš moci ještě vrátit ...
Těch 32KB bych věřil, že to byla operační paměť tj. RAM ale ne kapacita disku či pásek ta už v té době byla v řadech MB. IBM 360 z 60let mělo ve feritu RAMu od 16KB …
Bulharské pračky byly 7,25MB, 28MB, 100MB. V těch prvních poháněl hlavy lineární motor, v koncovém stupni měly být tuším ASZ1018. Pokud byly, hned odešly. Většinou tam byly 7NU74 už z výroby.
ec1045 píše:Ta velká hlavička vypadá jako z disků o průměru 13“ to jestli šlo o 10, 5 či 1 plotnový těžko říct aneb ty hlavičky mohly být stejné. Celeron bude určitě vědět víc. Ta malá mi nic neříká.
Jo, ta horní hlavička je z bulharskýho "škopku" jak se diskům říkalo u sálových počítadel. U EC1033 bylo těch škopků 6 - 8 ks, říkalo se jim "třicítky" měly necelých 30 MB. V každým škopku byl jeden desetiplotnovej výměnnej diskovej svazek s dvaceti hlavičkama z fotky nahoře. Do svazku středovou hřídelí fučela turbína vzduch a ten se "rozlejval" po plotnách svazku. No a na tom "rozlitým" vzduchu letěly s mezerou pár tisícin hlavičky, který byly tvarovaný do profilu křídla a vztlak je udržoval těsně nad povrchem a nesměly si sednout. Pokud ztratily vztlak, jedna hlavička stála 3 vejplaty.
Na SMEPových minipočítačích odvozených od PDP11 (SM3, SM4, 5211) byly 1-2 diskový šuplata. V nich byla jedna pevná a jedna výměnná plotna v kazetě. Stejnej průměr jako ty velký škopky u EC1033. Kazeta a pevnej měl každej kolem 2,5MB, záleželo na formátu. To odpovídá že ty škopkový desetisvazky měly necelých 30 MB.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ec1045 píše:EC1045.01 a tam ty 10 svazkové disky měli 100MB u EC1033 pokut si to nepletu, měly kapacitu kolem 30MB, 8“ disketa SD SS s (77stop, 26 sektoru a 128 bytu na sektor) má 250KB u DD DS je to lehce přes 1M. Disketa 5,25“ v SD SS snad měla kolem 80KB.
Jo, souhlasí, jen ta 5,25-ka SD SS měla 160KB. Ale možná máš pravdu, je tam ještě problematika 40 nebo 80 stop.
A kutilmile - nelituju tě
h_honza píše:Bulharské pračky byly 7,25MB, 28MB, 100MB. V těch prvních poháněl hlavy lineární motor, v koncovém stupni měly být tuším ASZ1018. Pokud byly, hned odešly. Většinou tam byly 7NU74 už z výroby.
ve druhé polovině 70tých let jsem kamarádil s člověkem, který pracoval jako obsluha sálového počítače v ČKD . . .
pravidelně mě zásoboval vyřazenými deskami se součástkami, ze kterých jsem tehdy postavil můj první zesilovač 2x 25W . . .
Z Odry mě zbyly už jen výkoňáky TG70 a 2N3055 a krásnej černěnej chladič rozměru A4 s pozicema pro výkoňáky přesně pro TW40 (dva malý, čtyři velký).
V tý Odře bylo dost dovozových věcí od ICL, což je pachatel předlohy Odry.