Zapojení napájení motoru ke grilu
Moderátor: Moderátoři
Zapojení napájení motoru ke grilu
Dělám ke grilu pohon z motorku ze stěračů. Mám trafo na 12V.
Chtěl bych "pokud nebude k dispozici 220V" aby šlo připojit autobaterii.
Otázka: Na výstupu ze zdroje jdu na vypínač a pak motorek. Je možné připojit autobaterii na výstup ze zdroje? (pokud bude připojena autobaterie, nebude připojeno 220 na napájení zdroje).
Může se se zdrojem něco stát, když mu při vypnutém stavu půjde na výstup napětí. Nebo se musí dát nějaká součástka?
Díky moc.
Dej sem fotku toho "trafa". Protože pokud to je opravdu jenom trafo, motorek ze stěračů ti neroztočí, ale sčoudne - na sekundáru trafa je STŘÍDAVÝ napětí a do zátěže z něj poteče STŘÍDAVEJ proud, na kterej nejsou stěračový motorky stavěný. Se stejným problémem se potkáš, pokud na trafo bez něčeho dalšího připojíš autobaterii - trafo přejde do režimu "smradistor". Pokud to ale není jen trafo, ale nějakej zdroj se stejnosměrným výstupem, situace bude rázem jinačí. Takže fotku - a pak se budem bavit dál.Ronnie9 píše:...Mám trafo na 12V.
Chtěl bych "pokud nebude k dispozici 220V" aby šlo připojit autobaterii.
....
A kutilmile - nelituju tě
Mám tento zdroj: https://www.berge.cz/napajeci-zdroj-pro-led-na-din-listu-8-3a-100w-12v-dc/?gclid=EAIaIQobChMIoMXGmp2r-AIVUAGLCh2NNQf-EAQYASABEgKuBPD_BwE
Zdroji vnejsi napeti nejspis vadit nebude, ale nesazel bych na to. Spis bude vadit baterii.
Ta odpověď zní MŮŽEŠ, ALE MUSÍŠ DODRŽET POLARITU - PLUS NA PLUS A MÍNUS NA MÍNUS. Nevím, jestli máš vědomosti na to, abys pochopil proč to tak je, ale myslím si že kdybys ty vědomosti měl, neptal by ses na to tady. Takže to prostě ber jako hotovou věc.
A důležitá připomínka na konec - zapojení přívodu k tomu zdroji si nech udělat od někoho, kdo má zkoušky na takovej druh montáže a bude ti to umět zaizolovat tak dobře, aby to nikoho neohrozilo v tom prostředí, v jakým to chceš používat = někde pod širým nebem u ohniště na rotočuně/rotokuře. Vzhledem k tomu, že to je zdroj určenej pro montáž dovnitř do rozváděče na lištu DIN, bude na něj asi potřeba pořídit nějakou izolační dostatečně utěsněnou instalační škatuli s příslušnou třídou krytí. Z tý škatule se na jednu stranu vyvede kabel do zásuvky a na druhý straně bude vývod na motorek - a basta, fertig, nikdo další bez elektrotechnickýho povědomí by do něj jinak zasahovat neměl vůbec mít příležitost, protože tam, kde je 230V jde vždycky o hubu.
Hill
Díky moc. Všechno to mám, pečlivost a bezpečnost především. Mám to nachystané snad i "blbuvzdorně" šlo mi jen o to, jestli při vypnutému zdroji nebude vadit na výstupu napětí, které bude z baterie.
A ještě jednu vychytávku ti poradím. Kup si stavebnici v podstatě jakýhokoliv "pulsního regulátoru stejnosměrnýho motorku" se zatížitelností aspoň 10A a do tý škatule ji strč i s tím zdrojem. Dostaneš snadno regulovatelný otáčky doslova od minima a vzhledem k tomu, že ti radím použít pulsní (impulsní) regulaci, tak bude skoro bezeztrátová = ten regulátor nebude skoro vůbec topit. Poradit se stavbou ti určitě nebude váhat ten, komu budeš dávat zkontrolovat to utěsnění celý škatule a kvalitu zapojení - i kdybys to měl donést k nějakýmu opravářovi elektriky, aby ti to překontroloval, udělej to - PRO VLASTNÍ BEZPEČNOST. Já vím, furt se s tím opakuju, ale už jsem pár úrazů elektrikou zažil a viděl a rozhodně to nikomu nemůžu doporučovat zkoušet na vlastním těle. Prostě elektrika umí zabíjet a obzvlášť ráda to dělá tam, kde není dostatek znalostí nebo kde se to záměrně ojebává.
- hajeklubos
- Artaban001