Elektrostatické reproduktory

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cafenet

Elektrostatické reproduktory

#1 Příspěvek od cafenet »

Na webu jsem zahlédl diy konstrukci elektrostatických reproduktorů, konstrukce se zdá být velice jednoduchá, ma stím někdo nějaké skušenosti?
Kdybych vzal obyčejný děrovaný plech 2 ks a mezi plechy natáhnul alobal, jako modulační trafo bych vzal třeba 2ks síťových traf na 6v , a jako vn zdroj malé vn trafo z tv
bude to hrát nebo to má nějaké záludnosti? jak kvalitní zvuk se dá očekávat ? jaká je potřebná plocha aby to hrálo ještě třeba 150hz?
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Pan profesor Merhaut blahé paměti realizoval elektrostat o ploše tuším 0,5m2 a dělil to u 1kHz....
SIDTIM

#3 Příspěvek od SIDTIM »

Ten elektrostat páně Merhauta mám v práci... krásný kousek!
Kus fortelné nástrojářské dřiny!
..a co shoří, nezhnije..!
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Já chcu fotky !! a porovnání s 10 letým dítětem a veškeré podrobnosti... nechci vyvolávat falešnou senzaci, ale kdosi tvrdil, že poslední vyrobený kus zmizel ze světa do nenávratna někdy počátkem 90. let.
SIDTIM

#5 Příspěvek od SIDTIM »

Vidíš a před cca 5-i lety byly na světě min. 2 ks.

Nevím, zda je to ten kus, co myslíš Ty, ale tento vypadá jako květ z mnoha klínovitých lamel, chvíli jsem přemýšlel, odkud vlastně vycházel zvuk..
SIDTIM

#6 Příspěvek od SIDTIM »

A do nenávratna přece zmizel ježek v kleci ve stoce ve sklepení kostela sv. Jakuba, když tajemný Em utíkal před hochy Rychlých šípů... :svolat:
Zítra nafotím...
stephunk

#7 Příspěvek od stephunk »

Elektrostatický reproduktor, je síce jednoduchej konštrukcie, no z pomerne ťažko zohnateľných komponentov a je pomerne náročný na realizáciu. Niečo podobné mám rozrobené a nie je to žiadna sranda. Potrebuješ totiž mylarovú fóliu, čo najtenšiu(6-10um dajme tomu), dobre ju napnúť na rám, poriadne ju uchytiť, nech si drží pnutie v každom smere. Potrebuješ zdroj vysokého napätia, Ďalej potrebuješ naniesť na povrch vodivú(tenkú) vrstvu, ale s nízkou vodivosťou, rádovo GOhm/m..ďalej výstupný zvyšujúci trafák s poriadnym prevodovým pomerom...ak to myslíš vážne, nachystaj si 20000 :wink:
cafenet

#8 Příspěvek od cafenet »

modulace potřebuje 20kv? to je nějak moc, myslel jsem zě bych to namoduloval dvouma síťovýma trafama do plošných splojů kde bych třeba předpokládal nějakech 400v?
akorát jsem koukal že předpětí bývá asi okolo 4,5kv a u elektrostatických sluchátek o něco méně, ale tohle není problém, pokud nebude hořet výboj tak můžem klidně i 30kv :-)
pokud musí být membrána z vodivýho plastu tak by to mohl být problém
jednou jsem u kámoše vyděl bedny s elektrostatickejma vejškáčema a membrana vypadala jako alobal, ale mohla to bejt i postříbřená plastová folie, v každým případě byla uchycená pouze z vrchu a spoda boky ne
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Oldradio »

V elektronkových rádiích na začátku 60. let byly elektrostatické výškáče zapojeny přímo na anody koncových elektronek, takže jim 250V stačilo. Ale byly děsně poruchové a dnes už nehraje žádný.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Taky nic moc nehrály.
cafenet

#11 Příspěvek od cafenet »

a použivaly nějaký předpětí nebo to jelo jenom na střídavý napětí?
co na tom odcházelo když tam nic není ?
cafenet

#12 Příspěvek od cafenet »

stephunk

#13 Příspěvek od stephunk »

tými 20000 som myslel čiastku v slovenských korunách. Ako si môže človek nachystať 20000V, To ich má zbierať a ukladať vedľa seba??
Ideálne je direct drive budenie vysokonapäťovým zosilňovačom, jeho realizácia je ale pekelná záležitosť..napriek tomu si myslím že tade vedie najlepšia cesta..
cafenet

#14 Příspěvek od cafenet »

tak sorry, no asi jsem to hned nepochopil, zaměr nebyl hnát se za high-end kvalitou ale vyzkoušet jestli by se to dalo levně postavit s rozumnejma výsledkama
ale zatím to vypadá že to není moc realný
měl jsem možnost u kámoše poslechnout bedny s elekt. vejškama (jak už jsem psal) v hodnotě levnějšího auta , i kdybych na to měl tak za ty prachy to nestojí, to jsou věci pro fanatiky nebo zazobance
cafenet

#15 Příspěvek od cafenet »

ještě bych chtěl dodat
zvukovech fanatiku se tady na foru asi pár najde ale zazobanec ani jeden respektive nevím co by tady hledal - bastlit nebo něco opravovat asi nebude
nepatřím ani do jedný skupiny takže takže repráky za 20k nejsou moje krevní skupina, pokud bych si nějaký kvalitnější repro chtěl koupit tak bych rozhodně končil na ceně mezi 4 -7k a zhruba polovinou kdybych to chtěl ubastlit
napr. toto
Přílohy
kuze3201finalbb5.jpg
(32.51 KiB) Staženo 220 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“