Externí regulátor - alternátor
Moderátor: Moderátoři
Externí regulátor - alternátor
Původně tam byl asi 15 let starý Magneton externí regulátor, zakoupil jsem tedy v Česku vyrobený polovodičový regulátor (stejný typ). Alternátor nedobíjí už vůbec.
Zapojil jsem tedy regulátor na laboratorní zdroj a pomocí žárovky zkoušel, při jakém napětí vypne buzení. Jenže regulátor funguje přesně naopak: 0-14V žárovka nesvítí a pří 14,1V+ se žárovka rozsvítí. Chovají se tak oba.
Sehnal jsem klasické staré "relé" kde jsem pomocí pružinky nastavil 14,2V a dobíjení se pohybuje mezi 14,1-14,3V.
Přikládám schéma, které je přesně shodné s mým zapojením včetně vnitřního zapojení regulátoru. Pomocí děliče napětí a zenerovy diody je nastavený bod (14V) když se otevře T1 a ten následně otevře T2 a T3. Jenže by to mělo při 14V zavírat T3 a né otevírat. Když se podíváte na schéma, dává to smysl?
Tzn. že celkové napětí poklesne.
Ale to není chvíle, kdyby by bylo dobré začít zavírat T3, protože odbudí vinutí alternátoru.
Já mám kdesi překreslené schema starých regulátorů do Š120 (pár desítek jsem jich "opravil" - dnes, po 25 letech vím, že ne úplně dobře).
Ale mám pocit, že první tranzistor byl NPN, ne PNP.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jardafiala
- jardafiala
Správně, čím vyšší napětí, tím větší proud teče do báze T1 přes ZD a D1.
Jak může téct proud do báze PNP tranzistoru (má téct z ní), navíc jak může téct přes opačně polarizovanou D1?
A k čemu by tam byla zenerka ZD1, kdyby byla v propustném směru (to bych místo ní čekal běžnou diodu).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- hajeklubos
Luboš
- Artaban001
Navíc T3 má zátěž v emitoru, takže funguje jako porovnávací obvod - po náběhu alternátoru je napájen přes separátní diody v alternátoru (ty 3 navíc), kde napětí dosahuje napájecího, tím se napětí na obou koncích žárovky vyrovná a ta zhasne (žárovku musíš zachovat - předbuzuje se přes ní alternátor, než se plně nabudí přes ty diody. Takže nestačí prosté nahrazení LEDkou s předřadným odporem)
pro otestování stačí budící vinutí nahradit odporem, k němu připojit voltmetr a hýbat s napájecím napětím. Chování porovnat s dobrým - nebo přímo zkusit s alternátorem, nejlépe na stavu.
- jardafiala