Udělat GDO z FM rádia?
Moderátor: Moderátoři
Udělat GDO z FM rádia?
Na stole mám funkční vrak malinkého FM rádia s integráčem cd2003gp a MF 10,7. Půjde úpravit na slaďovací přípravek, který by dovolil ověřit nastavení rezonančních obvodů stavebnice?
Třeba místo antény zařadit indukčné navázaný generátor šumu a proladěním rádia hledat ticho - měřený vnější LC obvod šum/signál odsaje?
- Artaban001
- Artaban001
Na internetu se dá najít krásně chodivý zapojení GDO se dvěma tranzistory
hrubě podle stanic v místě) , pak oscilátor toho nového rádijka ( předpokládám TDA7088 nebo jeho klony jako SC1088 apod.) chytíš na rádiu, bude se to lišit o max. cca 70 kHz - mf TDA7088) . Stačí na prut rádia kus izol.drátu a položit poblíž cívky oscilátoru. Co se týče ladění vstupu , jak už kolega píše, valný význam to nemá , když laděný obvod na vstupu vynecháš a třeba přes 22pF připojíš cca λ/4 drát, bude to hrát stejně. Ale tvoje staré rádio má také oscilátor a ten vyzařuje přes jeho prut -
kmitá na kmitočtu podle stupnice + 10,7MHz . Takže stejný drát z prutu
tentokrát použiješ jako VKV generátor . Nepůjde to ovšem pod cca min. stupnice +10,7 MHz , třeba až dolů k 96 MHz . Naladění na oscilátor uslyšíš
zánikem šumu na nf.
To druhé zapojení mám postavené, ale je zjevně (10uF) pro nízké frekvence. Později jsem našel vhodnější variantu téhož zde, ale ještě nezkusil. Je tam navíc tlumivka v emitoru a vhodnější vztažný bod.
má v tomto zapojení velmi silnou kladnou zpětnou vazbu navíc hodně závislou jak na parametrech tranzistorů , tak na naladění (rezonančním odporu) . Aby bylo "odsátí" na měřáku dobře patrné , je vhodné mít možnost zesílení ve smyčce zmenšit - to jde jednoduše udělat potenciometrem v sérii s odporem v emitorech ( blokovat) . Zesílení je silně závislé na proudu tranzistory , na frekvencích kolem 100 MHz třeba s BF199
to začíná kmitat na desítkách uA přes emitorový odpor, na stovkách uA
je to již použitelné . Bohužel, se změnou proudu se mění trochu i frekvence
a naopak a obé je velmi závislé na teplotě. Ale pro nějaké "zkoušení" to stačí .
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
měřič rezonance.pdf- (278.48 KiB) Staženo 239 x
A kutilmile - nelituju tě