Petice za zachování vysílače Liblice jako technické památky

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

#16 Příspěvek od termit256 »

Osobne jsem snad uz 20let nikoho nevidel poslouchat AM.
josef_novak

#17 Příspěvek od josef_novak »

Fotka rádiovky z roku 2017. Pečlivě se o tuto památku stará firma Jebal&Flákal.
Přílohy
radiovka.jpg
radiovka.jpg
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

xsc píše:
termit256 píše:Je otazkou, kolik lidi je dnes schopno vubec takove vysilani prijimat.
Liblice ještě hodně lidí, SV (označené jako AM) jsou i na spoustě autorádií. Topolná naproti tomu nemá šanci, současných DV přijímačů je minimum.

S tím se už skutečně nepočítá, když je zařízení vysílače napůl rozebrané, a bude to pokračovat, posluchači už odvykli na AM rozsah přepínat.
V primární roli prostě vysílač dohrál, obnovit provoz už by stálo moc i s méně výkonným koncem, jenže pro koho by vysílal? Ale o tom jsme se tu bavili v jiném vláknu v prosinci a lednu.
Jde o antény samotné, jako o prvek, který řadu desetiletí dominuje krajině, a široko daleko není nic podobného, a to jak designově, tak technicky.
Myslím si, že smyslem petice je přimět vlastníky k tomu, aby ještě popřemýšleli o tom, že by dnes už památeční antény a napájecí vedení mohly pobýt na místě ještě pár desetiletí, než definitivně skončí jako fotky, v lepším případě jako 3D model, v NTM.
Uznávám, není to Eifelovka, která je starší, a přesto stojí i s veškerým zařízením, ale té na permanentní údržbu vydělává turistický ruch. Fronty na vstupenky jsou tam denně.
To se v Liblicích zrovna očekávat nedá, tak slavné ty tyčky nejsou a zvýšení jejich atraktivity pro každého zatím nikdo nevymyslel.
josef_novak

#19 Příspěvek od josef_novak »

Eifelovka už taky není v dobré kondici.
mi-ro

#21 Příspěvek od mi-ro »

Jenže ono i takové stožáry v Poděbradech, natož v Liblicích jsou stavbou která musí splňovat nějaké předpisy, musí procházet revizí, musí svítit poziční světla a to všechno určitě stojí nemalé peníze.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Zlí jazykové tvrdí, že libličáci nechtěj přijít o vynikající hromosvod. :lol: :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jirka5

#23 Příspěvek od jirka5 »

EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Žárovku na metru drátu rozsvěcovaly blahý paměti i dneska už stržený vysílací pole rušiček kolem od nás nedalekýho Pohodlí (mezi Litomyšlí a Poličkou) i taky tam situovanej vysílač původního Interprogramu Rádio Praha (vysílání pro Čechy v zahraničí) a potom i RL/RFE. Tuším, že tam to bylo někde kolem 1238kHz nebo kýho vejra ... V podstatě se takhle projevuje v blízkým anténním poli každej vícekWattovej vysílač a je fuk, jestli jede AM nebo FM nebo ještě jinej druh modulace ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

U liblických stožárů jsem byl několikrát ještě v době provozu. Sice už "jen" 750kW ale zkoušel jsem nabírat nějakou energii na pár metrů PK. Tak LEDku to rozsvítilo. Žárovku ani zářivku ne. 4 kOhm sluchátka s Ga diodou hrála všude a bez jakékoliv antény. Ale byl jsem pár metrů od paty stožáru. Možná že tam byl stín a silnější pole bylo až dál. To už se ale nedozvíme.
termit256

#26 Příspěvek od termit256 »

https://vid.pr0gramm.com/2022/05/22/a81 ... 71191c.mp4
Ke konci mi prijde ze na ten hak chyta nejake vysilani :-)
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Už hodně odbočujeme ale před hodně lety jsme byli v Charbuzicích na SV vysílači, vedle stál jeřáb u stavby a nosné lano měl několikrát přerušené nějakým izolátorem.
Yarda1

#28 Příspěvek od Yarda1 »

Mně se víc líbila tahle:
Obrázek
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 18 čer 2026, 08:20, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Sandal

#29 Příspěvek od Sandal »

Jo, ty už bohužel nejsou.
Zrovna před pár hodinama jsem jel z Krkonoš okolo vysílačů v Poděbradech. Je to hezká podívaná.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
termit256

#30 Příspěvek od termit256 »

Proc vlastne maji ty stozary takovy tvar (stoji na spicce)? Je to z konstrukcnich duvodu (uspora zeleza) nebo to ma nejaky "elektricky" duvod?
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“