Co som si vsimol tak u hp nastavis maximalne " if ac, fan always on" a to je vsetko, ani u tych pracovnych ntb nieje moznost nastavovat otacky (jeden pracovny packal mam doma)...
Keď to dáva chybu, vetrák sa normálne roztočil? Nemôže mať vetrák nejaký pomalší nábeh, a BIOS práve pri ňom odmeria otáčky a nepáči sa mu to? Asi by som naletoval kábliky na vetrák kde sníma otáčky, a pozoroval pri zapnutí čo to dáva. Osciloskop s pamäťou by náramne pomohol. Môže byť aj že ten signál je po zapnutí slabší a následne zosilnie, no a niekedy to nestihne načas a BIOS to odmeria zle.
Mimochodom to tlačítko ti nefunguje, mne áno:
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
všiml jsem si chování větrání notebooku různých značek z procesorem stejné značky: Intel I5. Zatímco Toshiba má v činnosti ventilátor témeř stále, akorát podle zátěže zvyšuje, nebo snižuje otáčky (Asi kvůli grafice nVidia), Dell, co tu mám (Dell Latitude 5500) a co jsem tu měl (DELL Latitude 5450) má ovládání ventilátoru trochu jiný. Ventilátor je po většinu doby v klidu, při rozběhu se jakoby roztočí razantněji a pak se otáčky lehce sníží na požadovanou úroveň (asi výrobce počítače počítá s tím, že ventilátor se při sníženém napájení špatně rozbíhá, tak se rozbíhá naplno, než otáčky převezme PLL). Taky jsem si všiml, že rozpětí regulace otáček je u Toshiby větší, než u těch obou Dellu - proto si jej zapínají a vypínají.A jelikož jsem viděl HP notebook, který byl konstrukčně velice podobny DELLu, tak možná roli hraje případná výměna ventilátoru za jiný typ, nebo změna jeho vlastností s naběhanýma "motohodinama" (opotřebovaný ložiska, změna vlastností jeho elektroniky). Takže se může stát, že diagnostika nemusí považovat ventilátor za dobrý, i když normálně funguje. Nebo se pojebala diagnostika a neumí poznat, že je ventilátor v pořádku.
Na hp fóru doporučují hard reset.
U vyjímatelné baterie:
- vypnout, všechno odpojit, i napájení, vyjmout baterii. Poté podržet zapínací tlačítko na 15 sec. Pak vrátit baterii, napájecí adaptér a zapnout. Pokud se zobrazí nabídka spuštění, tak zvolit "Start windows normally".
u pevné baterie:
- je to u některých stejné (jen se nevytahuje baterie), někde čudl beats+zapínání na10s, někde ztlumit+zapínání na 10s, někde ztlumit+napájení na 15s (měl bys to najít v manuálu). další postup je stejný.
A pak už jen update BIOSu a servis.
Náhodou mám asi rovnaký problém. Počas inštalácie Windowsu spadne, počas inštalácie Linuxu tiež...
Kdysi sem mněl notebook a při pokusu o novou instalaci OS se choval podobně. Bylo to prachem zaneseným chladičem. Při instalaci zřejmě běží procesor na max a zanesený chladič jej nestíhá uchladit. Notebook byl provozovaný už několik let, tak sem pro jistotu ještě chladič sundal a dal novou teplovodivou pastu. Pak už šel nový OS nainstalovat bez nečekaného vypnutí v průběhu instalace.
Skutocne je vadny ventilator. Ked prstom pritlacim na vhodne miesto na jeho plechovom kryte, tak sa zastavi (nie mechanicky - pekne s dobehom, ako ked sa mu vypne napajanie). Spodny kryt notebooku asi tiez na toto miesto tlaci...
Skutocne velmi zaujimavy problem. Ventilator samotny funguje, ked je vonku, tak sa nezastavi nikdy. Zastavi sa vtedy, ked je v notebooku a jeho kovovy kryt (spodny) sa dotkne kostry notebooku (staci spojit pinzetou)
Na spodnom kryte ventilatora (zo strany klavesnice) je 1,03V.
Tak pod nalepkou bol skrat medzi cinovym spojom (asi koniec cievky?) a plechovym krytom. Preskrabal som to, naniesol tavidlo a prespajkoval (tym sa odstranili cinove piliny). Skrat zmizol, ventilator sa uz nezastavuje