Ale i 25 kilová Philips N4520 má dc motory.
To bych radši nějaké retro, třeba Akai GX210D.
Nějakej vyšší Akai by Ti nevyhovoval ? třeba GX635 ?
Ten Marlux umí auroreverz, to se mi vždycky líbilo

Moderátor: Moderátoři
AdamVarga píše:Harry.pa píše:Pokud chceš něco vylepšovat na uložení hřídele, nabízí se přidat ložisko na horní konec hřídele, omezí se tím nerovnoměrné namáhání ložiska od přítlačné kladky a hřídel zůstane kolmá nezávisle na síle přítlaku kladky. Pozor, je potřeba zachovat axiální tlak na hřídel kvůli provozu ve svislé poloze. Tento způsob uložení je vidět v některých starších a robustnějších viderekordérech.
Toto som moc nepochopil a hlavne, aké ložisko tam použiť keď je nám jasné že klasické guličáky to nedajú.
TheLastUnicorn píše:Mně tahle anabáze se setrvákama nějak nejde do hlavy. Jako strojařská diskuze je to velice zajímavé a sám jsem se dověděl docela dost nových informací...ale pokud bych stavěl magnetofon, nebylo by fakt jednodušší udělat ten capstan jako direct drive a opravdu tam vsadit motor z nějakýho revoxu nebo akaie, který je už defacto vybaven tachimetrikou a udělat mu pořádný moderní regulátor? Nebylo by nutný se zabývat vyvažováním, ložiskama a dalšíma kravinama. Možná by stálo za to tam dát dva a udělat dual capstan s tzv. elektronickou převodovkou (jeden motor master, druhý slave). I se standardníma hlavama ANH200 a 210 by to celý stroj katapultovalo někam úplně jinam...líp by to žralo např. mírně zvlněný pásek...
danhard píše:Většinou je řešené ložisko tónové hřídele jako dlouhé třecí, nemusí to být pouzdro v celku, běžně jen na začátku a na konci a můžou to být natlačené bronzové pecky do slitinového pouzdra.
Všechny Akai GX6xx mají na tónové hřídeli skluzový motor a tachoservosmyčku.
GX210D má 2 rychlostní synchronní motor a náhon setrvačníku gumovým páskem s přehazovačkou 50/60 Hz
Našel jsem tu jednu 5mm osku 140mm dlouhou, z té bych to udělal.
Do setrvačníku zvětšit díru na 10mm a udělat mosaznou vložku.
danhard píše:Mám obavy, že při tom nalisování tu osičku poškodíš.
Proto jsem myslel tu vložku.
Do té by se dala osička zatlačit zatepla a pak jí teprve natlačit trubkou do toho setrváku.
Na 10 průměru máš větší možnosti uložení.