Spínací hodiny na 12 nebo 24 hodinový interval.
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Spínací hodiny na 12 nebo 24 hodinový interval.
- Artaban001
Pokud chápu Váš dotaz, chcete jen nějaký nastavitelný časovač - časové relé, které od zapnutí odpočítá 24 hodin a něco zapne, nebo vypne?
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
- hobbyrobot
Podle mne by nejjednodušší bylo použít Arduino (nebo v tvém případě PICAXE?) s modulem reálného času, napájené z olověné baterie, která se používá třeba v zabezpečovačkách.
V okamžiku výpadku proudu si zaznamená čas, vypne relé, začne odpočítávat těch 12 (24) hodin a teprve po uplynutí intervalu to relé opět nahodí.
Navíc by se tam dala zapracovat i ochranná funkce, kdy by zařízení nereagovalo na krátkodobý (v řádu sekund) výpadek nebo i další opičárny.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ta variantu co popisuješ, mi funguje v pár věžních hodinách po republice. Není tam třeba ani ten akumulátor, čas na hodinách se v okamžiku výpadku zapíše do RAM RTC a jeho baterka ten údaj udrží. Po zapnutí proudu se porovná uložený čas s časem reálným a hodiny odkrokují dopředu nebo dozadu, na správný čas, podle toho, kam to mají rafičky blíž. Tady jsem se tomu chtěl vyhnout, stačil by mi skutečně jen ten obvod co odpočítá 12 hodin. Ono udržet Picaxe v chodu 24hodin, 365dní v roce, bez jediného zaseknutí, vyžaduje několik pomocných obvodů a celé je to dost složité.