předzesilovač pro gramec
Moderátor: Moderátoři
Ta BGAčka mám lepší zkušenosti s bambulema cínu před položením. Pastu jaksi nevidím... a nevím, jak poteče. Když IO viditelně klesne, je hotovo.
Moje praxe... ahoj Haness
Ještě poznámka:Cust mimo jiné píše:Jo a jde ještě osadit místo OPA1602 LME49720 se shodnými parametry. LME se prodávají i v klasickém THT pozdře a lze je osadit i do Aktidampu.
Aktidamp používá singl NE5534, ty jde nahradit LME49710, ne tedy LME49720! LME nemají úpravu offsetu.
Aktidamp IV jede na ±19 V, to ty LME49710 nesnesou. Muselo by se napájecí napětí snížit na ±17 V!!!
Můj zesilovač jede na ±18 V, to ty LME zvládnou s vypětím všech sil, pokud někdo použije LME, tak opět raději snížit napětí na ±17 V. To bych popsal v návodu.
A kutilmile - nelituju tě
Mají +/- 18V standartně. Menší část určená espešl pro bateriový aplikace má Umax +/-12V, třeba TLC272 a jemu podobný. Je jasný, že když je šum nějakýho operáku vztaženej k poměru vstupního a výstupního napětí, je pro něj výhodnější měření a následně i provoz při tak vysokým Unap, že dovolí dosáhnout mnohem vyššího Uvýst bez hrozby limitace a tím pádem i velkýho tvarovýho zkreslení. Já jsem jen napsal MOŽNOST napětí, při kterým ten preamp ještě jaxitaxi bude fungovat, ale samozřejmě to nebude žádný extra tóčo. Aby to hrálo f.u.c.k.t jak se patří za všech okolností a s každou i extrémně říznutou platňou, musí mít v napájení rezervu - tu popisuje Čust.makak píše:Řekl bych, že obvykle se operáky napájí +/-15 V. Nějaké dva volty navíc to už nevytrhnou. Ale hlavně, k čemu je přebuditelnost +/-10 voltů ? Kam takové napětí poslat ? Vstupy bývají obvykle s citlivostí 2Vrms pro plné vybuzení zesilovače.
A rozum do hrsti, jaké je základní zkreslení a šum záznamu na gramofonové desce ?
Zkuste si poslechnout šum toho nejprimitivnějšího předzesilovače ze dvou tranzistorů, když je ramínko ve vzduchu a potom posaďte jehlu do prázdné drážky.
Nejsem proti moderním součástkám, využití jejich možností a dobrým papírovým parametrům s velkou rezervou. Ale jsou hranice, za kterými zlepšení už nedává smysl a například provozní spolehlivost se stává řádově důležitější.