Plynový motor
Moderátor: Moderátoři
Plynový motor
Pohon mlýna byl na Francisovu turbínu kolem 30 koní. Když bylo málo vody, pohon byl na plynovej motor Fairbanks Morse podobnýho výkonu. Pár mlýnů jsem s příbuzným v mládí navštívil ale nikde neměli pohon plynovým motorem. Bohužel po motoru zůstala jen prázdná strojovna a patky v podlaze.
Je tu někdo, co ví něco k těmhle motorům? Od stávajícího majitele, kterým mlýn patří už od 1. W.W. jel motor na antracitovej plyn. Zajímavý, asi něco jako princip destilace dřevoplynu u aut za 2.W.W. Ta strojovna ale nemá žádnej komín a tak netuším, jak se ten antracitovej plyn vyráběl.
Krátce po 2.W.W. nebyl antracit k sehnání a tak se osadil pomocnej elektromotor. No a pak to bolševici zařízli jako většinu malejch mlýnů v Česku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Používá se k vytápění, výrobě koksu a chemikálií. Je stáložárný, hoří horkým plamenem, vydává málo kouře a mezi všemi druhy uhlí produkuje nejméně nežádoucích emisí.
A kutilmile - nelituju tě
Podle velikosti patky podstavce a výkonu 30 a víc koní to mohl být tenhle jednoválec https://www.youtube.com/watch?v=r9I8dPn5DCI.
Ale patka byla obdélník cca 1 x 2 metry, tak možná svislej dvojválec. Vodorovnej nejspíš ne, v podlaze byla vidět na kratší straně podstavce zabetonovaná obdélníková díra pro setrvačník.
Copak motory jsou jasný ale jak vypadalo a fungovalo to zařízení na výrobu antracitovýho plynu? Vůbec si nedovedu představit kolik plynu bylo potřeba třeba na celodenní provoz mlýna.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě