Rotační svářečka triodyn

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

#16 Příspěvek od rezis »

kokun píše:
rezis píše:Když ji rozebereš na měď a tu prodáš tak ti dokonce po koupi invertoru (a to nejlevnějšího) ještě zůstane...

A ten invertor brzy taky "prodáš" - ale leda tak do SD (zvlášť ten nejlevnější) :cry:

Omlouvám se chyba. Ne nejlevnějšího. Protože tam bude mědi tak za 10-12tis. A za to pořídí již slušný invertor. Pokud přidá tak může mít nezmara asi stejně spolehlivého jako tu triodynu. http://svarecky.heureka.cz/fronius-tran ... AqjL8P8HAQ
Internet - metla lidstva
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

Ale no tak, triodyna váží 200kg celá. kolik tam může být mědi? víc jak 50kg určitě ne. Při výkupu čistý mědi 100Kč/kg zisk tak max 5k. A to dá pár hodin špinavý práce vysekat a vytahat vinutí z drážek.
..to bude jen ňákej odpůrek
rezis

#18 Příspěvek od rezis »

Právě jsem slyšel, že v pohodě okolo 80kg a víc. Kolik je teď výkup netuším. Celé to má podle štítku 315kg.
Internet - metla lidstva
weed_smoker

#19 Příspěvek od weed_smoker »

Nejdřív ať zkusí zmíněnej kondenzátor 10kVAR a pak se uvidí.Za pár let to bude mít sběratelskou cenu.
stasek

#20 Příspěvek od stasek »

U nás platí 120/kg. Další minimálně tisícovku za železo, tak by to za tu práci určitě stálo.
Mira_A

#21 Příspěvek od Mira_A »

foxrider píše:Můžu se prosím zeptat, mám svářečku RTB-3, vydrží jistič B 3x25A proudový náraz při jejím zapnutí nebo přepínání stupňů?
Z jejího používání mám vypozorováno, že jistič C 3x16A většinou vydrží její zapnutí nebo přepínání, ale B 3x20A je jak sázka do loterie, v drtivé většině již při zapnutí vypadne.
V návodu píšou že jistič musí být motorový (M, D) ale ten ČEZ prý nepovolí, kamarád říkal že i s Céčkem dělá problémy.
Máte s tím nějakou zkušenost - vydrží ta B25?
Díky!

Možná. Přidrž jistič při náběhu prstem a je. :lol:
rezis

#22 Příspěvek od rezis »

Mira_A píše:Přidrž jistič při náběhu prstem a je. :lol:

A to je jaký jistič, že to tak jde?
Internet - metla lidstva
Kvicala_r

#23 Příspěvek od Kvicala_r »

to bude asi spíš pojistka a přidržuje terčík, aby nevystřelil :lol:
foxrider

#24 Příspěvek od foxrider »

Mira_A: Kéž by to tak šlo....ale už je to vyřešeno.

Nechal jsem si v práci navrhnout a vyrobit takovou pokusnou tlumivku s několika odbočkami, zapojil před svářečku a při střídavým zapínání a vypínání svářečky (při nastaveném nejvyšším svař. proudu) sledoval na které odbočce už jistič přestane vypadávat.
Vždycky když zapnu svářečku tlumivka výhružně zabručí - není impregnovaná, je to jen na zkoušku, ale ten proudový náraz musí být fakt veliký....
Vařit se s tím dá, jistič B 3x20A vypad jen asi 2x z přibližně 20 pokusů tak očekávám že pětadvacítka bude držet takže je pokoj. :D
Když ne tak přepojím na vyšší odbočku....
casio70

#25 Příspěvek od casio70 »

mi-ro píše:Ale no tak, triodyna váží 200kg celá. kolik tam může být mědi? víc jak 50kg určitě ne. Při výkupu čistý mědi 100Kč/kg zisk tak max 5k. A to dá pár hodin špinavý práce vysekat a vytahat vinutí z drážek.

V motoru 14 kW Triodyny je 10,8 kg Cu drátu. V generátoru, odkud se odebírá svařovací proud bude max 15 kg Cu drátu. Takže celkem zhruba 25 kg. Teď jsem se podíval do sešitu se záznamy. Tyhle stroje jsem převíjel.
casio70

#26 Příspěvek od casio70 »

rezis píše:Právě jsem slyšel, že v pohodě okolo 80kg a víc. Kolik je teď výkup netuším. Celé to má podle štítku 315kg.

V motoru 14 kW Triodyny je 10,8 kg Cu drátu. V generátoru, odkud se odebírá svařovací proud bude max 15 kg Cu drátu. Takže celkem zhruba 25 kg. Teď jsem se podíval do sešitu se záznamy. Tyhle stroje jsem převíjel.
casio70

#27 Příspěvek od casio70 »

_luky_ píše:Já měl K250 a podařilo se mi jí nahodit na 3xB25 jen jednou. Na hvězdu se roztočila, ale při přepnutí na trojúhelník to vždycky spadlo. Šla do světa, měl jsem už v té době invertor.
Zkusil bych do série zapojit nějaké topné těleso a po přepnutí ho přemostit. Jestli to nebude fungovat, tak jedině 3x32 nebo frekvenční měnič. No a nebo prodat.

Záleží na tom, zda jsou jističe pro vedení (ty spadnou) a nebo pro motory - mají jinou charakteristiku. Předpokladem je také to, že přepínač Y/D nemá upálené kontakty a také to, jestli nemá popřehazované vývody a po přepnutí do trojúhelníka není nafázovaný na opačný směr otáčení. To vyhodí jakýkoliv jistič.
Ale poradím Vám jeden fígl. Společně se svářečkou zapněte při rozběhu nějaký větší motor okolo 5 kW, nejlépe na 2800ot./min (dvoupólový. Při přepnutí do trojúhelníka tento motor podrží síť a jistič nepadá, protože je z motoru generátor. Vyzkoušeno. Pak se může vypnout.
fredis

#28 Příspěvek od fredis »

Příště to sem dej 5x po sobě... :roll:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
pospisjak

#29 Příspěvek od pospisjak »

foxrider píše:Mira_A: Kéž by to tak šlo....ale už je to vyřešeno.

Nechal jsem si v práci navrhnout a vyrobit takovou pokusnou tlumivku s několika odbočkami, zapojil před svářečku a při střídavým zapínání a vypínání svářečky (při nastaveném nejvyšším svař. proudu) sledoval na které odbočce už jistič přestane vypadávat.
Vždycky když zapnu svářečku tlumivka výhružně zabručí - není impregnovaná, je to jen na zkoušku, ale ten proudový náraz musí být fakt veliký....
Vařit se s tím dá, jistič B 3x20A vypad jen asi 2x z přibližně 20 pokusů tak očekávám že pětadvacítka bude držet takže je pokoj. :D
Když ne tak přepojím na vyšší odbočku....

To by mě zajímalo, co to bylo za tlumivku :?: :wink: Je to už pár let, ale pořád aktuální. Po rozběhu přemostěna stykačem ("Au") nebo nechána tak ("topí").
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Lukas-Peca »

Úplně to nesouvisí s tématem, ale řeším teď zprovoznění 7kW motoru na jističi B 25A. Rozbíhá se na hvězdu, po asi 2 s se přepne na trojúhelník, vezme si pořádnou špičku, pohasínají světla a jistič občas vypadne. Motor přitom už má jmenovité otáčky, tak mi není jasné, kde se bere proudový náraz při tom přepnutí. Nemůže to být způsobeno tím, že nemá kompenzaci? V okamžiku přepínání se přeruší obvod a pak do něj znova teče magnetizační proud (?). Když přímo k vinutí budou paralelně kompenzační kondíky, pomůže to?
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“