fialové lamely na komutátoru u starého vysavače
Moderátor: Moderátoři
fialové lamely na komutátoru u starého vysavače
mám starý Sovětský vysavač Vichr 8A z roku 1988. Dnes když jsem chtěl namazat ložiska tak jsem si všimnul že na určitých místech na komutátoru jsou lamely fialové. Komutátor byl asi před rokem slíznut na soustruhu (byl v hodně špatném stavu, vydřený) a asi před měsícem jsem prohloubil a vyčistil mezery mezi lamelami od uhlíků žiletkou a zabrousil pemzou na komutátory. Též jsem před pár týdny vyměnil ložiska. Motor jede pěkně, není hlučný, nesmrdí, nejiskří. Je to normální nebo už odchází motor?
Díky.
Hill píše:Asi mám mezery ve vzdělání - vždycky jsem měl za to, že spolehlivý kontakt zajišťuje kovově čistá plocha, patina naopak zvyšuje přechodový odpor a oteplení přechodu....
O té patině na komutátoru jsem nevěděl a zatím nepotřeboval vědět.
Ale vzpomněl jsem si na něco funkčně snad podobného o čem jsem se náhodou dozvěděl na jedné z přednášek a sice o napěťovém a proudovém zatížení kontaktů. Že existují kontakty, třeba u mikrospínačů na obvyklá zatížení - tak 2A/250V a kontakty na malá zatížení od 0V/0A tak do 50V, že podle toho jsou z různých materiálů, mají různý tvar, dá se kolem toho povídat o průrazném napětí, fritovacím proudu, spoluchodu, oxidaci kontaktů a dalších věcech co jsem na ně už zapomněl.
Jednou za mnou přišel šéf konstrukce, strojař, že zákazník požaduje, abychom mu zaručili, že mikrospínače u našich výrobků budou chodit na spínaná napětí a proudy od nuly do těch obvyklých hodnot. Já na to, že je to 3,14čovina, ale nepřesvědčil jsem ho, prý to někde nechal vyzkoušet a že mu to fungovalo.
Jistě - když to použiju k automatickému rozsvícení světla v kadibudce na mé chalupě, tak si s tím nebudu dělat starosti. Ale pokud to bude třeba u stovky zařízení někde v zahraničí a na pěti strojích se budou vyskytovat občasné poruchy, tak skončí sranda a začne náboženství.
- tatramacek
A kutilmile - nelituju tě