Elektronkový osciloskop

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

#31 Příspěvek od stasek »

Dobře a díky. Ještě bych měl jeden dotaz, v návodu autor k uvedení do provozu píše: vstupní dělič nastavujeme podle podle obdélníkových impulsů s délkou čela asi 10 us, které přivedeme nejprve na zdířku 1:3 ..... nastavují se trimry a to tak, aby se impuls zobrazil co nejvěrněji. Bohužel nevím, jak bych se svými znalostmi k takovým impulsům přišel. Nejde to nějak lidověji?
tandel

#32 Příspěvek od tandel »

Postavit jednoduchý generátor třeba s obvodem 555. Stačí katalogové zapojení (astabilní). Součástky zvolit pro cca 1 kHz.

Obrázek
tandel

#33 Příspěvek od tandel »

Kmitočet se dá zhruba určit z nomogramu.

Obrázek

Střída výstupního signálu 555 sice v katalogovém zapojení není 1:1, ale to při pokusech nevadí. Horší je, že děliče někdy nejdou vykompenzovat vůbec (špatná konstrukce - moc dlouhé vodiče, apod.)
Naposledy upravil(a) tandel dne 18 led 2008, 20:26, celkem upraveno 1 x.
mtajovsky

#34 Příspěvek od mtajovsky »

Ta kompenzace může být průšvih, zejména při dlouhém stíněném kabelu ke vstupu zesilovače . Velice doporučuji nakonec změřit vstupní kapacitu. Už jsem měl v ruce "kompenzovaný" dělič, jehož vstupní kapacita byla nakonec na jednom rozsahu 2000 pF !!
stasek

#35 Příspěvek od stasek »

Pánové zatím díky, dám se do toho.
tandel

#36 Příspěvek od tandel »

Ještě k tomu zhášení ZB. Při zachování jednoduchosti lze zhášení ZB těžko ideálně vyřešit. Ale protože ČZ je volnoběžná, dá se situace řešit použitím zapojení, které má velmi rychlý ZB, který tím pádem skoro nebude vidět.

Osobně se přimlouvám za následující úpravu. Elektronku ČZ ponechat trvale zapnutou jako zesilovač X. Na mřížku přivést přes kond pilové napětí z tranzistorové ČZ. Použít se dá např. mnohokrát zveřejněné zapojení se čtyřmi tranzistory.

Obrázek

Pochopitelně by se musel udělat ještě nějaký zdroj pro tranzistory. Ale stejně bych tam ty tranzistory dal. Dále by bylo dobré udělat tranzistorový předzesilovač Y, poněvadž citlivost osciloskopu je bez něj mizerná. Elektronky zůstanou v koncových stupních, což se ve své době používalo u továrně dělaných přístrojů.
stasek

#37 Příspěvek od stasek »

tandel: díky za inspiraci, pouvažuji o tom.
stasek

#38 Příspěvek od stasek »

Tak jsem postavil podle schematu ten generátor (1kHz) a tohle mě z toho vylezlo. Takovej patvar by to asi neměl být že?Regulace trimrem s tím nehne.
Přílohy
DSCF2594.JPG
(224.84 KiB) Staženo 8 x
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Jednak je tam příšerné jakoby přechodové zkreslení - ale na špatném místě sinusovky, takže přechodové to asi nebude, a druhak je tam vidět zpětný běh paprsku - hooodně pomalý odběh časové základny. Zkontroluj průběh na jiném, ověřeném škopku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
stasek

#40 Příspěvek od stasek »

Zpětný běh momentálně neřeším. Ale myslím, že podle toho zapojení co doporučoval tandel, by mě z toho měl spíš lézt obdélník. Doporučovaná kontrola pomocí dobrýho osciloskopu možná není, nemám možnost. Takže bych poprosil o radu, jak vyřešit to zkreslení. Jinak sinusovka síťová se zobrazí normálně .
tandel

#41 Příspěvek od tandel »

Vypadá to, že generátor nekmitá nebo, že se užitečný signál na mřížku nedostane a jen tam jen rušení. Ten generátor s obvodem 555 je elementární zapojení z katalogu, které generuje pravoúhlé napětí. Při správném provedení a dobrých součástkách musí kmitat. Přidává se tam maximálně ještě blokovací kondenzátor cca 10nF na vývod 5 IO, popř. rezistor mezi vývodem 3 IO a zemí nebo napájením. Na výv. 3 IO se může dát potenciometr cca 10k proti zemi, který umožní regulovat napětí. Zkusil bych z běžce potenciometru přivést signál přes kondenzátor 100n přímo na mřížku E1 a vstupní dělič oscilu na chvilku odpojit. Podíval bych se na napájení generátoru, napětí má být vyhlazené, raději až 15V, aby byla dostatečná amplituda při nastavování. Kapacita kondenzátoru pro 1 kHz u generátoru s IO 555 kde R1= R2=100k vychází asi 4n7. Graf převzatý z netu byl silně nepřesný, musel jsem ho opravit a nahrát znovu. Nicméně kapacita kondenzátoru má vliv především na kmitočet, to není důvod, aby generátor vůbec nekmital.
Radix

#42 Příspěvek od Radix »

Jestli ta 555 kmitá jde snadno zjistit NF zesilovačem.
stasek

#43 Příspěvek od stasek »

Jsem z toho už naštvanej, odpojil jsem dělič, pouštěl to rovnou na C8, podle schematu a nic se nedělo, tedy žádná změna. Je to celý divný. Když na vstup šáhnu prstem, objeví se hrbatá sinusovka a na obdélníkový signál z multimetru to reaguje tak, jak kdybych na to mákl prstem. Nevím, budu asi muset znovu pečlivě překontrolovat zapojení ještě desky s E1 a E2. Zatím díky za rady.

Jo, Radku, to je dobrej nápad, vyzkouším to.
tandel

#44 Příspěvek od tandel »

Ten osciloskop jsem kdysi pomáhal uvádět do chodu spolužákovi, který to dělal ze součástek ze staré TV + 7QR. Montáž samozřejmě bez plošných spojů. Zajímavé je, že ani jeden z výše popsaných problémů se při oživování nevyskytnul. Spíše vadila slabá citlivost a nevalná synchronizace. To se pak řešilo přidáním dalších 2 elektronek. Mám dojem, že ho občas používá dodnes.
Radix

#45 Příspěvek od Radix »

Nebo si Milane stáhni pro kontrolu té 555 Visual analyzer.
Tady je stručný český popis, download někde najdeš.
http://cestiny.idnes.cz/pv/visualanalysercz.html
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“