Set top box - problém s poměrem stran
Moderátor: Moderátoři
Set top box - problém s poměrem stran
mám STB Tesla TE-300 který provozuju se starými TV. V nastavení STB zvolím poměr stran 3:4 a TV zobrazuje pořady s poměrem 3:4 na celou obrazovku, u pořadů s poměrem 16:9 jsou postranní části mimo obrazovku. Tento stav mi vyhovuje.
Jenže potřeboval jsem ještě jeden STB, tak jsem si koupil stejný model. Jenže funkčně je nějaký zmodernizovaný a kromě jiné grafiky je problém s poměrem stran. I při stejném nastavení to správně funguje jen u programů čt a CNN prima. Ostatní programy se zobrazují jen na šířku obrazovky. Znamená to, že u poměru pořadu 16:9 se postranní části nedostanou mimo obrazovku a při pořadu 4:3 jsou po stranách černé pásy. A samozřejmě jsou všichni štíhlí a vysocí.
Nevíte někdo jestli s tím jde něco udělat?
Předem děkuji za rady, Jarda
Jarda-k píše:V nastavení STB zvolím poměr stran 3:4 a TV zobrazuje pořady s poměrem 3:4 na celou obrazovku, u pořadů s poměrem 16:9 jsou postranní části mimo obrazovku. Tento stav mi vyhovuje.
...
Toto nastavení není samozřejmě správné a nepochopím, jak ti může vyhovovat. Po stranách ti kus obrazu (informace) samozřejmě chybí!
Jak se můžeš dívat např. na ČT24 (s textovou lištou ve spodní části), když ti (nejen) část textu na začátku (vlevo) i na konci (vpravo) chybí? Podobně třeba při fotbale ti z rohu vyletí míč a ty nevidíš ani tu nohu, která jej vykopla
Správné nastavení STB pro CRT telku (s poměrem stran 4:3) je: 4:3 LB (Letter Box).
Při tomto (správném) nastavení budou ovšem na obrazovce 4:3 (a při vysílání 16:9) černé pásy nahoře i dole - zato z obrazu tam nechybí nic a je geometricky správný. Je ovšem celkově "jakoby menší" - a to je zřejmě ten důvod (při malých úhlopříčkách starých CRT televizorů), proč chceš mít "plnou obrazovku", i za cenu chybějících částí obrazu vlevo i vpravo!
Na ČT programech (které jsou vysílány v HD rozlišení!) budou zase "staré pořady" (natočené ještě ve formátu 4:3) ořezány ze všech stran - obraz bude geometricky správný, avšak zase "zmenšený". To je ten důsledek vysílání v HD!
https://www.digitalnidomacnost.cz/clane ... u-televizi
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ ... aty-obrazu
https://digital.rozhlas.cz/nektere-prij ... lu-8347349
https://helpguide.sony.net/tv/gaep1/v1/cs/08-02_07.html
Problém a můj dotaz směřuje k novému STB. U něho mi mimo zmíněných programu ČT a CNN prima nejde dosáhnout s zadnou z asi 7 možnosti správného geometrického tvaru obrazu. Buď je to špatný, nebo ještě horší.
Jarda-k píše:Chápu tvoje námitky, ale musíš si uvědomit, že to provozují s historickými televizory, které velikosti obrazovky nevynikaji. Na tom starším STB jde samozřejmě navolit varianta že má obraz plnou šířku a nahoře a dole je černý pás. Problém je ten, že když vysílají film 4:3, tak jsou černé pásy i po stranách a to na té malé obrazovce vadí. Obraz je ještě menší než by musel být. Tolik k vysvětlení proč to používám jak používám.
...
Ale ano - já jsem to i takto dobře pochopil a taky ti rozumím, že ty telky nemáš k běžnému provozu a tudíž ti kousek chybějícího obrazu nevadí. Zato je ten obrázek na malé úhlopříčce o něco větší.
Přesně takto jsem to taky výše napsal:
kokun píše:... Je ovšem celkově "jakoby menší" - a to je zřejmě ten důvod (při malých úhlopříčkách starých CRT televizorů), proč chceš mít "plnou obrazovku", i za cenu chybějících částí obrazu vlevo i vpravo!
Na ČT programech (které jsou vysílány v HD rozlišení!) budou zase "staré pořady" (natočené ještě ve formátu 4:3) ořezány ze všech stran - obraz bude geometricky správný, avšak zase "zmenšený". To je ten důsledek vysílání v HD!
...
Jak píšu - tohle je důsledek dnešního "přetransformování" (a zdigitalizování) starých TV pořadů (ve formátu 4:3) do dnešního HD rozlišení (jakože na ČT kanálech se dnes všechno takto vysílá).
Přitom se na takto staré telky (a jejich sběratele) nebere zřetel - nepředpokládá se snad ani, že je dnes má ještě někdo v provozu!
...
Takto se ovšem zobrazuje obraz při "správném nastavení", tj. tehdy, když na STB nastavíš formát 4:3 LB.
Což ovšem ty úmyslně ignoruješ (z výše uvedených důvodů, které chápu).
Teď jsem si zkusil na svém STB (Emos 190), na progr. ČT3 (běžel tam "starý" Kojak - 4:3), vyzkoušet "tvé-požadované" nastavení "jen" 4:3 a obrázek byl na obrazovce (malého OVP tvp s obr. 4:3) s plnou výškou obrazu, ale zúžený zleva i zprava (černé pásy) - tudíž geometricky nesprávný (natažené postavy).
Na jiném programu - třeba ČT24 (vysílaném v 16:9), byl obraz na celou výšku a po stranách ho kousek chybělo

Předpokládá se, že si dotyčný na STB zmáčkne ručně funkci zoom, pokud to ten STB umí. A nejde jen o ČT, i stanice vysílající v qHD to formátují stejně. Příznak 4:3 nebo 16:9 se vysílal jen při SD rozlišení 720*576. HD žádný měnící se příznak mít nemá, očekává se poměr stran 16:9 a čtvercové pixely. I když jsou stanice, které toto ignorují a výsledný chaos je pak zajímavý. Například HBO kdysi pustila starý 4:3 film převedený do HD s příznakem 4:3 a každá TV s tím udělala něco jiného.kokun píše:Jak píšu - tohle je důsledek dnešního "přetransformování" (a zdigitalizování) starých TV pořadů (ve formátu 4:3) do dnešního HD rozlišení (jakože na ČT kanálech se dnes všechno takto vysílá).
Přitom se na takto staré telky (a jejich sběratele) nebere zřetel - nepředpokládá se snad ani, že je dnes má ještě někdo v provozu!
xsc píše:Předpokládá se, že si dotyčný na STB zmáčkne ručně funkci zoom, pokud to ten STB umí. A nejde jen o ČT, i stanice vysílající v qHD to formátují stejně. Příznak 4:3 nebo 16:9 se vysílal jen při SD rozlišení 720*576. HD žádný měnící se příznak mít nemá, očekává se poměr stran 16:9 a čtvercové pixely. I když jsou stanice, které toto ignorují a výsledný chaos je pak zajímavý. Například HBO kdysi pustila starý 4:3 film převedený do HD s příznakem 4:3 a každá TV s tím udělala něco jiného.kokun píše:Jak píšu - tohle je důsledek dnešního "přetransformování" (a zdigitalizování) starých TV pořadů (ve formátu 4:3) do dnešního HD rozlišení (jakože na ČT kanálech se dnes všechno takto vysílá).
Zdigitalizované staré pořady (původně 4:3) jsou dnes již vysílány ve formátu 16:9, v HD rozlišení - s tím, že ty černé (boční) pruhy jsou vlastně součástí obrazu.
Proto někdy můžeme vidět logo (či třeba značení LIVE) i mimo obraz (někdy vedle, jindy nad ním) - v tom černém pruhu, který je, jak píšu, součástí obrazu
Jinak ono už se v HD odbavovalo dřív, i když byl generován ještě SD výstup s příznakem. Fungovalo to tak, že i ty staré filmy už se odbavovaly v HD, ale při převodu na SD se přečetl pomocný příznak, podle toho došlo buď převodu na 16:9 nebo výřezu 4:3 části, zároveň se podle toho posunulo logo a AR příznak byl pak vložen do vysílání.