Napětová špička
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Napětová špička
- Superpavel
A za druhé, i když se ta špička nějak projeví na filtračních kondenzátorech, každý z těch zmíněných zdrojů by ji měl odignorovat. Pokud ho to neodpráskne. To znamená, že chyba bude někde mimo trafo. Ve vedení zemí třeba. Nebo se některý z těch zdrojů rozkmitá vlivem zarušení. Bez zvevrubné prohlídky celého aparátu ti ale asi nikdo nic nevyvěští.
Opravdu ti to všecky ty stabilizátory dělají stejně, když jsou každý jiný?
Ostatní sekce to nedělaly. Je to blbou koncepcí zapojení zdroje, v trafu bych to nehledal.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Může se stát, že zdroj vyrobený z OZ a z koncového tranzistoru při zapnutí nebo vypnutí přestane regulovat a pustí na výstup plné napětí. Není to vzácnost - taky jsem to musel u jinak kvalitního zdroje řešit. Ale nedělají to 7812 ani 317.
Z popisu se mi jeví, že takto zlobí nastavitelný zdroj , což je možné. Ale sotva to mohou dělat pevné regulátory. To už je sebeklam. Kromě toho elyt 100u je pořádná kapacita na zachycení krátké "špičky z trafa". Ani ručkový měřák by krátkou špičku nezachytil.
A kutilmile - nelituju tě
Podíval bych se na:
- povolené maximální vstupní napětí těch 78xx. Normální výrobci mají 35 nebo 40V. Někteří jiní mají méně. Při překročení ujíždí výstupní napětí náhodným směrem.
- máš zablokovány stablíky kondenzátory 100n na dostatečné napětí? Bez nich za určitých podmínek začínají kmitat. Pokud je tam hmota Y5V, tak při 40V ztratí většinu kapacity. Na vstup by měl přijít kondík 100n/100V X7R.
- máš na LM317 minimální zátěž? Je potřeba zatížit alespoň 2 až 3mA, jinak má tendenci zvyšovat výstupní napětí.
- u zapojení s OZ je potřeba pohlídat náběh a doběh napájecího napětí a ošetřit to. Nejčastěji dochází k inverzi funkce pokud ujedou vstupy mimo povolený rozsah vůči napájecímu napětí. Na netu je spousta špatných zapojení, která tím trpí a bastlíři je kopírují pořád dokola.