Napětová špička

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#16 Příspěvek od DukeNuke »

Špičku na trafu by mohl odstranit varistor paralelně k primáru, případně i k sekundáru. Ale ne k filtračním kondům, tam by ho to spolehlivě odpravilo. Ale jinak to vypadá na nějakou chybu v zapojení. Toto se objevovalo třeba u starých MAA723, ale třeba osobně u integrovaných stabů 78xx jsem se s tím nikdy nepotkal. A jak psal kolega, 100uF už je sakrakondík na to, aby to byla jen špička z trafa.
K těm filtračním kondům máš dráty dostatečně tlusté? Jednou jsem chtěl ušetřit a připájel jsem filtráky tenkými dráty, nedovedeš si představit, co to dělalo za psí kusy...
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

A jaký věci se dějou, když od grécu nejdeš k místu odběru přímo přes filtrační kondíky ale zapojíš je celkem tlustým drátem na odbočku tvaru T ? Bylo málo místa a tak jsem to tak zapojil. No taky jsem se nestačil divit. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Celeron píše:A jaký věci se dějou, když od grécu nejdeš k místu odběru přímo přes filtrační kondíky ale zapojíš je celkem tlustým drátem na odbočku tvaru T ? Bylo málo místa a tak jsem to tak zapojil. No taky jsem se nestačil divit. :wink:

Ty jsi měl teda nápady. :lol:
Toto chování jsem viděl u LM723 v katalogovým zapojení, těsně po vypnutí napětí vyskočilo nad nastavenou hodnotu. U pevných stabilizítorů, i nastavitelných 317 ale nikdy.
ZVUK2000

#19 Příspěvek od ZVUK2000 »

V raných dobách 78xx se doporučovalo zapojit mezi vstup a výstup stabilizátoru diodu. Anoda výstup, katoda vstup.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od forbidden »

To dělám doteď, ale je to myslím spíš ochrana stabilizátoru před vyšším napětím na výstupu. Třeba když se tím nabíjí baterka a vypneš napájení dřív, než odpojíš baterku.
Naposledy upravil(a) forbidden dne 16 srp 2022, 12:01, celkem upraveno 1 x.
ZVUK2000

#21 Příspěvek od ZVUK2000 »

forbidden píše:To dělám doteď, ale je to myslím spíš ochrana stabilizátoru před vyšším napětím na vstupu.
Ne to je ochrana před vyšším napětím na výstupu než na vstupu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od forbidden »

Jasný, já to tak myslel, ale blbě napsal, opraveno.
ZVUK2000

#23 Příspěvek od ZVUK2000 »

forbidden píše:Jasný, já to tak myslel,
Však jo, jinak bys neuvedl tu baterii. Ale stejný nešvar může nastat pokud zařízení napájíš z adaptéru který pak odpojíš. Na vstupu je nulové napětí a výstupu nabitý kondík. Proto se nedoporučuje na výstupu velká kapacita.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

forbidden píše: Ty jsi měl teda nápady. :lol:

No vidíš, a úplně stejně byl zapojenej zdrouj pro magnetický disky sálovýho počítače. Trafo 3F, vedle něj chladič se šesti modrejma 25A diodama ČKD a od diod jedno šestkový dvojlano k driveru vystavování suportu hlav a druhý šestkový dvojlano dlouhý cca 50 cm k dvěma elytům 32G/28V paralelně. Tahle relativně šílená kapacita se v případě výpadku napájení poslala přes obrácenej stykač přímo na vinutí lineárního motoru, který dokud se disk ještě točil setrvačností vyrval suport z hlavičkama z magnetickýho disku aby si nesedly. Chodilo to naprosto spolehlivě.
Tady byly elyty na odbočce 50 cm. Já měl odbočku k elytům dlouhou jen asi 10 cm a děly se zajímavý věci.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“