Já vím celkem o 3, možná že jich bylo ještě víc. Ale pravda, hlavně se to tahalo v rámci družby ze Savsajúzu.ok1hga píše:jednou taková deska byla i v ábíčku . . .
tuhle jsem měl . . .
https://youtu.be/nrkcd2RBwp0
Vinyl končí, začíná PET?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
RTG fólie na který se nahrávalo amatérsky snad nikdy nebyly z celuloidu, ale právě z nějakýho druhu PVC případně vinyl-acetátu. Celuloid je materiál příliš málo plastickej, než aby se na něj dalo nahrávat rytím. Navíc je tepelně značně nestabilní, je to v podstatě nitrocelulóza, kterou po nitraci a vysušení rozpustili v alkoholu a nalili na plochu, kde ji nechali vysušit odparem rozpustidla. Proto je celuloid tak hořlavej - obávám se, že lokální dotykový tření gramohrotem by ho dost možná i dokázalo zapálit !!!samec píše:A čo celuloid? Amatéri nahrávali na rontgenové snímky.
A kutilmile - nelituju tě
Prý se to kdysi nahrávalo jako služba, podobně jako se chodilo s malým spratkem do ateliéru k fotografovi.
Údajně taky vyšla deska v osmdesátkách s nějakým programem pro ZX spectrum, což mělo zřejmě nějak překlenout to osmibitové domácí zoufalství s paměťovými médii.
Já jsem narazil v osmdesátkách na jediný takový, který měl kromě luxusu disketovek i slušnou klávesnici a slušný monitor na úrovni PC (80x25 zn.)
Bohužel ačkoliv byl slušný, po půlhodině se neslušně zachoval a zatuhával.
Asi bych z tehdejšího platu na doma těžko pořídil. Pak ještě něco dělali dederoni v Robotronu, ale taky to asi nebyl osmibit na doma.
Ten bizár s gramofonovu deskou, jak vidím, nebyl jen čs. specialita:
http://boginjr.com/it/sw/dev/vinyl-boot/
nepotřebná LP deska no a na ní ta modrá fóliová (podobně jako dnes slipmat)
jak se s atypickým rozměrem a čtvercem vypořádá moderní gramofon třídy MC600 Q
s vyhledáním a čtením okraje ?
Ale nebyly modré, barva byla jak cihlová, o něco tmavší. Možná taky z Polska?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...