APC CyberFort 350VA BF350-FR píská
Moderátor: Moderátoři
APC CyberFort 350VA BF350-FR píská
- Artaban001
Pokud ji máš v zásuvce a píská.. Dobíjí ti vůbec tu baterii?
Ještě otázka. Napadlo mě jak na tom po čase bude zapojená baterie v nepoužívané a vypnuté ups. Měříl jsem proud, po připojení baterky naskočilo pár mA a pak 0.0 a ta tam už zůstala. UPS zatím používat nebudu, bydlím zde asi 3 roky a zatím žádný výpadek el energie nebyl, kromě předělávání rozvodny dole ve sklepě. Nechtělo se mě mít baterii mimo ups a nevěděl jsem zda půjde zavřít dekl pro baterii s odpojeným konektorem od baterie. Jo jde zavřít
Edit: nemá někdo návod ideál v cz. Na netu nemohu najít žádný, divné.
APC maju slusne testovanie baterie, vypina to na moment nabijanie a meria pokles napatia (asi).
Tento typ nepoznam, ale vseobecne to maju APS vyriesene dobre - po vypnuti a odpojeni zo siete si procesor odpoji napajanie a odber je nulovy. Stlacenim tlacidla sa zapne napajanie procesora a on si ho potom drzi zapnute.
Standardní start je následující: Po zapnutí se rozbliká zelená síťová kontrolka, pak sepne test baterie (svítí oranžová kontrolka baterie, zelená dál bliká), po cca 10 s se test ukončí, UPS s cvaknutím přepne na čistě síťový provoz a může se fungovat.
Dostal jsem ho jako vyřazený, ale baterie ještě nebyla úplně KO. Používal jsem ho možná dva-tři roky, a pak se mi začalo stávat, že startovací test baterie neskončil, zelená kontrolka zhasla, oranžová setrvala (tzn. UPS jel na baterii) a přitom každých cca 20 s zapískal (tedy stejné chování, jako když ztratí síťové napětí). Pomohlo zkusit párkrát vypnout a zapnout - chytil se třeba na druhý nebo třetí pokus. Někdy - extrémně vzácně, ale občas ano - se taky stalo, že přešel na bateriové napájení, začal pískat, ale uprostřed písknutí si to rozmyslel a sepnul síť. Pro informaci - vypínám takhle UPS vždycky spolu s počítačem a zapínám zase až tehdy, když chci PC rozběhnout - aby se mi nestávalo, že mi bude UPS řvát, že vypli proud v době, kdy mi to bude jedno (třeba v jednu ráno).
Problém se prohluboval (už to chtělo třeba 4-6 restartů, než si dal říct), tak jsem letos v březnu koupil od Avacomu náhradní baterii (RBC29), protože jsem tak nějak předpokládal, že to je ten problém. No a skutečně - vyřešeno. Až do minulého týdne, kdy začal UPS zase odmítat správně naběhnout. A tentokrát jde rovnou do tuhého, včera jsem UPS restartoval dvacetkrát, než naběhl správně.
Napsal jsem na reklamační oddělení, kde mi pán sdělil, že baterií to nebude a ať ji přeměřím. Vytáhnul jsem ji, přeměřil bez zátěže včera v 16h (13,61 V) a dnes v 21h (13,36 V) a mezitím do UPS strčil tu předešlou baterii, která mi tu zatím od jara ležela v rohu (12,89 V). Naběhl asi na desátý pokus a od té doby už ho radši nevypínám.
Takže... kde může být problém? Nějaká součástka si myslí, že vstupní napětí v síti není OK a tak nepřepne z testu baterie na síťový provoz? Ale proč potom pomohla výměna baterie? Zkusil bych najít ty ESR elyty a přeměřit je, ale přiznám se, že jsem to ještě v praxi nedělal...
Alebo zober merac ESR a premeraj vsetky male elyty, bude ich tam asi dost suchych.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sešly se mi ale mezitím doma dva starší kusy APC Back-ups 500 a 350 (ty starší verze s kolébkovým vypínačem namísto mikrospínače) bez akumulátorů, tak jsem do té pětistovky přesadil aku z CyberFortu - a běží.