Kamarád mne poprosil o postavení (pokud možno relativně jednoduchého) stabilizovaného zdroje se dvěmi pevnými napětími. Tuším je to 19V/5A a 12V/3A.
Přiznám se, že jsem ze staré školy, tišťáky kreslím celý život barvou trubičkovým perem, a nevládnu přehledem o nových, hlavně bezproblémově v Čechách dostupných a funkčních řidicích obvodech pro zdroj, který by byl relativně spolehlivý hlavně v těchto parametrech:
- při zapnutí síťovým vypínačem by měl mít náběh na požadované napětí bez překmitu
- ani při měnícím se odběru v rozumných mezích (nikdy tam nebudou skoky z nuly na 100% a opět na nulu, ale tak max o 20%) by neměly být překmity napětí. Toleruje se do 100mV.
- při vypnutí síťovým vypínačem by při vybíjení fitračních kondenzátorů mělo jeho napětí padat k nule bez nějakých "před- a posmrtných zákmitů" nedejbože překračující nastavené provozní výstupní napětí !!!
Je to na napájení docela choulostivé elektroniky, tak bych ji nerad svým neuváženým návrhem, případně nevhodným zapojením "odprásknul".
Opravdu nemám zkušenosti jaké použít klíčové řidicí součástky a zapojení pro splnění požadovaných parametrů.
Z důvodu rušení napájené elektroniky nějakým vf a jeho zbytky nelze použít spínané zdroje, zdroje musí být klasické lineární stabilizátory.
Velké toroidní trafo se samostatnými vinutími a množstvím odboček pro přizpůsobení co nejmenším ztrátám na chladičích každého zdroje je od JK-eltra již hotové, vestavba do skříně Modushop 3U/300mm s chladiči po obou stranách.
Snad jsem pro začátek uvedl vše potřebné.
Děkuji za případné podněty, návrhy, případně za možnost koupě již hotových desek plošných spojů (kdyby je někdo měl navíc) pro odzkoušené zapojení zdrojů v požadovaných výstupních napětích.
Teoretické návrhy a nevyzkoušené nápady sem prosím raději nedávejte.
Děkuji všem předem,
Vašek