předzesilovač pro gramec

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#91 Příspěvek od Cust »

Práce jde pomalu, nějak se na mě toho hodně valí, ale včera odpoledne jsem našel chvilku a osadil preamp. Zatím nebyl čas na AC testy a jen jsem to proměřil multimetrem.
Zdá se, že vše šlape jak má. DC offset je snesitelný, mezi tranzistory rozdíl je 0.4 mV. Za to může asi rezistor R10 o hodnotě 100 Ohm. pro správný chod tranzistoru by měl být spíše 10 kOhm. Bohužel tento rezistor je zároveň největším zdrojem šumu, tak proto je tak nízko. 10 kOhm šumí 10x více než 100 Ohm. Tedy o 20 dB více. Nízký odpor způsobí i navýšení šumu tranzistoru, ale odhadem jen tak o 3 dB. Možná by stálo za to ho zvednout na 510 kOhm a tím i R9 na 51 kOhm. Šum by mohl zůstat podobný a DC by mohlo o trochu klesnout - to bude hra na volný večer. Nicméně je teď na kondíku C13, který ruší DC vazbu jen 100 mV. Zítra snad zvládnu udělat AC test a zkontrolovat to poslechem a hlavně připravit desky na odeslání. Jo, pro snížení šumu v proudovém zdroji (Q1) jsem osadil na pozici R4 paralelně kondík a rezistor o hodnotách 2.2 uF a 33 kOhm. Vysoký odpor zajistí lepší parametry tranzistoru a kondík "pustí" šum na výstup tranzistoru jen v subakustickém pásmu, které se nezesiluje.
Přílohy
preampMM.jpg
preampMM.jpg
Naposledy upravil(a) Cust dne 07 zář 2022, 14:02, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od ZdenekHQ »

To plexi by chtělo nasvítit nějakou modrou ledkou... 8-) :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Cust

#93 Příspěvek od Cust »

nojo, na LEDky jsem nemyslel :-(
ale načunit podsvícení zespod na napájecím konektoru by šlo...
samec

#94 Příspěvek od samec »

V tom plexiskle to vyzerá jak učebná pomôcka. :roll:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ty vždycky přijdeš s nějakou perlou...
]
Cust

#96 Příspěvek od Cust »

samec píše:V tom plexiskle to vyzerá jak učebná pomôcka. :roll:
Já se na tom taky učím, zkouším si zapojení vhodné pro audio. Jinak mě živý výroba přístrojů. :-D Ale kdo ví, třeba se doba změní a přístroje chtít nikdo nebude a bude chtít sedět doma a poslouchat muziku. Připravuju se ve více směrech. 8-)
jinak tyto krabičky používám často. Za 250 Kč mi to vyrobí na míru a já to jen sešroubuju a přilepím samolepící nožky. Když bych kupoval krabici, tak bych ji musel vrtat/frézovat,.. Prosedět hodiny v katalozích a hledat vhodné rozměry... Byla by za obdobný peníz a spíše dražší, dost často nevzhledná a bylo by na ní kupa práce - já fakt čas na to nemám, raději ho věnuji dětem. Krom toho si myslím, že je to i hezké... Jo, a právě proto jsem přešel na bílou nepájivou masku. Zelená nevypadá hezky. Původně jsem zkoušel červenou, ale ta dost "táhne" oči.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jo, bílá se dost používá na "pohledový" desky, když se k tomu přidá nějaký to zlacení na efekt, nemusí to nakonec ani fungovat. Ale to se této konstrukce netýká. :D
]
Cust

#98 Příspěvek od Cust »

Ještě mě rozhodila lehká viróza, ale dnes jsem se konečně dostal k poslechu. Zdá se mi to OK, ale na pořádné srovnání to bude chtít pořádný konec - já mám takový obyč, holt pořádný konec jsem si ještě nenakreslil. Nicméně soused je DJ Wich, tak s ním zkusit domluvit nějakou srovnávačku - v nahrávacím studiu snad něco slušného k porovnání mít bude.
Jinak, poslouchal jsem dvě nahrávky pro test basů: Peter Fox - Ales Neu
a pak trošku pro výšky a srozumitelnost slova: Sinead O'Connor - Feel so different.
Projev mi přišel good. Pro srovnání jsem použil ActiDamp IV, který mi přišel stejný. Ale projev dost asi maskuje můj koncový zesilovač. Navíc jsem propojoval kabely pod stolem a přepojení preampů dost trvalo. Tak to není úplně směrodatné.
Přenoska nová, čerstvě namontovaná Ortofon OM Super 5E (tuším je to nástupce starší OM 10). Gramofon - kopie ProJect RPM 9, vlastní výroba, dílensky líp zpracovaný než originál, ramínko je original, uhlíkové vlákna.
Přílohy
gramo.jpg
gramo.jpg
Cust

#99 Příspěvek od Cust »

Zařízení ještě budu proměřovat, tak popřípadě ještě upřesním některé hodnoty okolo vstupních tranzistorů. Jdu vám balit tišťáky.
Cust

#100 Příspěvek od Cust »

Ještě poznámka:
Díval jsem se ještě jednou na ty kondenzátory v signálové cestě. C0G/NP0 dielektrikum (porcelán) je podle mne lepší než fóliák. Myslím, že tvrzení, že se to nehodí pro audio je z dob, kdy zvláště větší kapacity se dělali na keramice označené prvním písmenem Y. Dokonce je C0G levnější, ale ty větší kapacity jsou pochopitelně dostupné ve větších pouzdrech (v tomto preampu jde o pouzdra 1206). Jediný kondík, který vychází v keramice o dost dráž je C13 (330 nF). Zde fóliák má smysl (stojí okolo 30 Kč a C0G 100 Kč v pouzdru 2220). Tedy druhý kus osadím určitě v keramice + C13 fóliák. Navíc keramika má tu výhodu, že se dá "normálně" pájet a nemusíte mít strach, že pájením zhoršíte jeho vlastnosti. Dá se PCB normálně mýt bez obav, že poškodíte kondenzátor. Fólie je mrtvá. :-D
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od ZdenekHQ »

Klasickou fólii v zalitém pouzdře můžeš mýt normálně, to by musel být opravdu starej svitek, aby mu to vadilo. Jen IPA leptá některý materiály, ale to jsou už taky docela exoti. Folie žije.
]
Cust

#102 Příspěvek od Cust »

ZdenekHQ píše:Klasickou fólii v zalitém pouzdře můžeš mýt normálně, to by musel být opravdu starej svitek, aby mu to vadilo. Jen IPA leptá některý materiály, ale to jsou už taky docela exoti. Folie žije.
V SMD provedení je to se zalitím trošku bída oprotí THT kondíkům...
Z katalogu WIMA:
Komponenty WIMA SMD s plastovým zapouzdřením - stejně jako všechny ostatní komponenty podobné konstrukce bez ohledu na značku - nelze považovat za hermeticky uzavřené. Díky dnes běžným pracím látkám, např. na vodné bázi namísto dříve používaných halogen uhlovodíků, se zvýšenou účinností praní se ukázalo, že sestavené kondenzátory SMD mohou po odpovídajícím procesu praní vykazovat nepřípustně vysokou odchylku elektrických parametrů. Proto se doporučuje upustit od použití průmyslových mycích procesů pro kondenzátory WIMA SMD, aby se předešlo možnému poškození.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud tam to nebezpečí je, použije se klasický postup a po mytí se osadí dodatečně. Já to tak dělám třeba i u signálových konektorů, nebo používám špinavé a čisté mytí. On ten film ze špinavého mytí dokázal napáchat slušné problémy.
]
Cust

#104 Příspěvek od Cust »

Jasně, jde to...
Cust

#105 Příspěvek od Cust »

Tak jsem v noci nabalil součástky/tišťáky. Během dneška všem, kdo udělal objednávku, napíšu mail/SZ s potvrzením objednávky a finanční stránky. Kdyby jste zítra nenašli zprávu, dejte mi vědět. Nerad bych někoho opomenul.
Pavel
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“