Log.sonda

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nxn

Log.sonda

#1 Příspěvek od nxn »

Zdravim navrhnul jsem log.sondu,ale po vložení do workbenche mě to nefunguje neví někdo kde je zrada....snad tam ani žádná neni.. a ještě jedna věc ten mosfet tam je jak pěst na oko...strašně to bude žrát (15mA jen tak protopit...)logiku tam nechci protože se nedělá jen jedna v pouzdru ,ale většinou 4 :? .....a případně jakej odpor byste dali před mosfet když to bude na obvodu kterej bude oscilovat
Přílohy
Log.sonda.GIF
(4.89 KiB) Staženo 80 x
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od hrabosh »

Jenom poznámka: Logika po jednom v pouzdře se dělá. NApříklad: 74AHC1G08 - jeden AND, 74AHCT1G02GV - jeden OR. Ale nevím, jak dobře se to dá u nás koupit.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zdenoeddie »

My sme na SPSE robili log sondu 3-stavovu,pouzite tam je 7400 a 2x BC547 napriklad,je to dost jednoduche,ak chces mozem Ti ofotit schemu,ale az koncom mesiaca ked sa dostanem domov.
nxn

#4 Příspěvek od nxn »

No já jsem viděl spoustu zapojení log. sond ,ale funkčnost hrozná....ty komp. jsou hodně přesný...a hlavně maj hodně velkej vstupní odpor....
Naposledy upravil(a) nxn dne 19 led 2008, 17:18, celkem upraveno 1 x.
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zdenoeddie »

tu co ja mam,sluzi spolahlivo uz 8. rok,bez poruchy.bol to prvy plosak co som sam vyrobil a dostal 1 8-)
tandel

#6 Příspěvek od tandel »

A musí tam být zrovna FET BS170 ?
nxn

#7 Příspěvek od nxn »

To nemusí....prakticky by se tam dal dát i obyč NPN
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Podle mne je to pitomost takhle konstruovat - otázka je rychlosti těch komparátorů atd. Dále vyhodnocení - takhle při signálu, kde budou uzké pulzy, neuvidíš nic. Já mám nějakou DIY sondu (schéma už asi nenajdu), kde je na vstupu trand jako sledovač + ochrana vstupu, pak je tam dvojice komparátorů, logika a 3 monostabily s cca 50ms T pro prodloužení zobrazení krátkých pulzů + 3 LED. Čili při krátkých pulzech s dost velkým kmitočtem svítí 2 diody.
Existovala amatérská konstrukce, kde to bylo ještě vymakanější, jednak přepínání TTL/CMOS + možnost reference připojením na napájecí napětí v obvodu, a dále vypínání těch monostabilů tlačítkem - tak člověk odhadnul střídu impulzů, navíc tam byl režim, indikující otevřený vstup. Jestli to nějaký pamětník najde, hoďte to na upload - bylo to původem z Elektoru, a v nějakém sborníku to vyšlo s úpravami.
nxn

#9 Příspěvek od nxn »

no s tim TTL a CMOS to je jednoduchý....tam se akorát musí změnit poměr děliče...s tim prodloužením pulzů je to složitější...
nxn

#10 Příspěvek od nxn »

Já bych použil LM393 a ty maj stíhat 3,3MHz
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

3,3MHz ? Probůh ta moje sonda chytá už pulzy snad pár ns, možná i míň 8O A stejně jsem ji už 3 roky neměl v ruce, než ji najdu, tak to mám 3x změřeno scopem. Kdysi jsem ji používal dost, neměl jsem dost rychlý scop a hlavně, tímhle šlo rychle najít třeba neošetřený vstup nebo mezistav.
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Pepa87 »

Zdravím,
taky bych si chtěl postavit sondu, tahle se mi zdá zajímavá:
Přílohy
sonda.jpg
(62.14 KiB) Staženo 97 x
tandel

#13 Příspěvek od tandel »

Ten způsob zobrazení nic moc, nepřehledný. Možná raději LED.
nxn

#14 Příspěvek od nxn »

A jak teda nejsnáze prodloužit pulsy ?Když tam dám integrační článek tak to pude exp.dolů což je kravina, to chce konstantu...nějakej monostab.,ale s 555 nevim...nic moc....a hlvně ten vstupní odpor
vav

#15 Příspěvek od vav »

tandel píše:Ten způsob zobrazení nic moc, nepřehledný. Možná raději LED.

Prave naopak, pouzitie sondy,ktora mi dokaze zobrazit striedu, je vyborna vec. Sam som ju v minulosti pouzival a bez osciloskopu som s nou nastavoval snimace diernej pasky, napr FS313, 330, ...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“