LED žárovka MR16 6W 480lm 12V
Moderátor: Moderátoři
LED žárovka MR16 6W 480lm 12V
Prakticky je nepoužívám pro velkou spotřebu, svítím jen nástěnným světlem LED 5 W.
Chci je nahradit LED bodovkami. Zatím jsem si vybral typ LED žárovka MR16 6W 480lm 12V
https://www.alza.cz/emos-led-zarovka-cl ... 270064.htm
V popisu je uvedeno jen napájení 12 V. Předpokádám, že je to 12 V DC i AC.
Můžete mi to chlapci potvrdit.
Zákazník, 30. 06. 2021, 1 odpověď
Odpovědět
Dobrý den, pravděpodobně to bude trafem, které převádí na 12V.
Trafo pro LED bude třeba vyměnit podle počtu zapojených nových LED žárovek.
Pro výběr je potřebné znát zátěž - příkon žárovek a podle toho vybrat trafo. Pokud jste měl předtím halogenové žárovky, tak odběr byl několikanásobně vyšší. 4x halogen žárovka =160W; oproti 4x LED žárovka = 20W.
Tak jsem nechal jednu normální halogenku, další dvě osadil LED, nebliká to, žere to míň jak polovinu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
https://www.t-led.cz/napajeci-led-zdroj ... ice%5D=asc
Doma jsem našel vhodný zdroj 12 V / 3,3 A. Stávající i nový zdroj jsou volně položené v meziprostoru u sníženého podhledu v koupelně. Montáž bude jednoduchá a bezpečná.
Dík za rady.
Náklady (investice) byla 3 x 92 Kč + 49 Kč do ALZA boxu, celkem 325 Kč. Použil jsem svůj zdroj z šuplíku 230 / 12 V - 3,3 A. Kdybych musel zdroj koupit, byla by investice asi o 200 Kč vyšší.
Zajímala mne návratnost této investice.
1) Kdybych svitil halogenkami 150 W 1 hodinu denně, byla by roční spotřeba 365 x 0,15 kWh = 54,75 kWh. Cena za 1 kWh doma mám 6 Kč (včetně všech položek faktury), tj. roční faktura za elektřinu děleno počtem spotřebovaných kWh.
Roční náklady na svícení halogenkami pak vychází 54,75 kWh x 6 Kč = 328,50 Kč.
Pokud by elektřina zdražila na 10 Kč za 1 kwh, byly by roční náklady 547,50 Kč.
2) Spotřeba 3 ks LED bodovek je 0,0125 kWh za 1 hodinu denně. Roční spotřeba vychází 0,0125 x 365 dní = 4,56 kWh na rok.
Roční náklady na svicení LED vychází na 27,60 Kč za rok při ceně 6 Kč, nebo 45,60 Kč při ceně 10 Kč za kWh.
Z uvedeného je vidět, že by se investice vrátila za méně než rok, nebo až cca 1,5 roku podle toho, jakou počítám cenu za 1 kWh, a zda bych zdroj kupoval nebo ne. Ve skutečnosti jsem halogenky pro vysokou spotřebu prakticky nepoužíval, takže při pravidelném použití LED odvětlení se mi roční náklad zvýší o zanedbatelných 27 až 45 Kč (1 pivo).
Na závěr nabízím zdarma 3 ks bodové halogenky 12 V GU5,6 / 50 W a zdroj pro tyto halogenky. Je mi líto vyhodit to do sběrného dvora.